Koberce květů, kam se podíváš. Na Litovelsku září sněženkový les. Další podívaná má následovat

Nezvykle vysoké teploty, které se aktuálně pohybují až osm stupňů nad normálem, probouzí přírodu. Na Litovelsku například rozkvetl známý sněženkový les v chráněné krajinné oblasti Litovelské Pomoraví.

Nekonečné koberce sněženek nasazují na květ v lužních lesích v okolí Litovle. Závěje květů se místy táhnou na všechny strany až za obzor. „My jich tady máme opravdu mraky a miliony. Je tady spousta návštěvníků z celé republiky, kteří se v toto období jezdí podívat do našich lesů,“ popsal pro CNN Prima NEWS starosta Litovle Viktor Kohout.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: V Česku se prudce ochladí, teploty spadnou pod nulu. Podívejte se, kde má sněžit

Podle zdejších znalců, jako je Vlastimil Ščučka, je přitom velkolepá podívaná teprve na začátku. „To ještě nic není. Když to rozkvete úplně, to je bílé až ke Střeni,“ popsal dlouholetý myslivec ze sněženkového lesa.

Nádhera ale nekončí odkvětem sněženek. „Je to taková štafeta. Skončí sněženky, začínají ještě bledule, pak petrklíče a potom medvědí česnek, který dělá vůni lesa, a je to velmi krásné,“ doplnil starosta Kohout.

Už za několik dní ale možná tuto podívanou pokazí prudká změna počasí. Od pátku se totiž začne rychle ochlazovat a vrátí se i sníh. „Odpolední teploty už budou postupně klesat, takže v neděli očekáváme teploty od −1 do 3 stupňů Celsia a nedělní ráno už bude chladné −1 až −5 stupňů,“ varoval ve vysílání CNN Prima NEWS meteorolog.

Není to však nic neobvyklého. Naopak. Počasí se po nezvykle vysokých teplotách vrací k únorovému normálu.

Tagy: