Matěj od narození bojuje s astmatem a špatnou imunitou. Pomáhá mu speciální léčba v jeskyni

Už jste někdy slyšeli o speleoterapii? Jde o pobyt v krasové jeskyni, který má pomoci léčit oslabenou imunitu dětí. Takové zařízení je v Česku jen jedno jediné, a to v Ostrově u Macochy. Už několik let do něj jezdí i jedenáctiletý Matěj z Prahy.

Hoch od narození trpí astmatem a sníženou imunitou. S jeho zdravotními hendikepy mu pomáhá speleoterapie. „Našel jsem si tam hodně milé kamarády, moc se mi to tam líbí,“ popsal pro CNN Prima NEWS Matěj. „S Matějem jsme se do jeskyně při speleoterapii dostali, když mu bylo 5 let. Bylo to na doporučení doktorky z alergologie a imunologie,“ popsala jeho maminka Barbora Lövová.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Nejdražší lék uzdravil 19měsíční holčičku. Na záchranu stejně nemocné sestry už bylo pozdě

Speleoterapie je určená i pro děti s alergiemi nebo s vrozenými vadami dýchacích cest. Spočívá v podstatě v tom, že se chronicky nemocné děti „zavřou“ s přestávkami na několik týdnu do krasové jeskyně. „Děti cvičí, mají fyzioterapii a potom je na řadě relaxační část, kdy leží na lehátku ve spacáku, odpočívají a sestřička jim čte pohádku,“ popsala průběh pobytu primářka dětské léčebny Hana Zamrzlá.

Další částí speleoterapie jsou kondiční aktivity v přírodě a léčebné procedury v budově. Speleoterapie je plně hrazená ze zdravotního pojištění. Do 6 let věku dítěte hradí pojišťovna pobyt také jeho doprovodu. „Ročně léčíme 600 až 700 dětí a do konce srpna máme zarezervované léčebné pobyty. A od prvního března budeme otvírat rezervace pro pobyty od září,“ doplnila Zamrzlá.

Pozitivní výsledky speleoterapie vnímá Matějova maminka. „Má míň antibiotik, ne vždy nemoc skončí zápalem plic, jak tomu bývalo dříve. Do jeskyně jezdíme již sedmým rokem,“ uzavřela. Děti by podle odborníků měly jezdit na speleoterapii opakovaně, podle nich se totiž výrazné zlepšení dostaví až po třetím pobytu.

Tagy: