V Česku se prudce ochladí, teploty spadnou pod nulu. Podívejte se, kde má sněžit

Jarní teploty, které během čtvrtka a pátku mohou vystoupat až ke 14 °C, o víkendu vystřídá výrazné ochlazení. Podle meteorologů se mohou vyskytnout také sněhové přeháňky a nejnižší teploty klesnou v noci až k −9 °C.

Přes střední Evropu bude od západu přecházet brázda nízkého tlaku vzduchu. Ve čtvrtek tak bude oblačno až zataženo, místy se vyskytne občasný déšť. Nejvyšší teploty dosáhnou na 8 až 12 °C, v 1 000 m na horách se pak budou pohybovat okolo 5 °C. Vát bude slabý jihovýchodní vítr rychlostí do 4 m/s, který se bude postupně měnit na západní.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Drama v Alpách: Český turista strhl lavinu. Vlekla ho 300 metrů, pomohl speciální airbag

Během noci ze čtvrtka na pátek bude podle Českého hydrometeorologického ústavu od severozápadu do střední Evropy postupovat zvlněná studená fronta. Noc bude zatažená až oblačná s občasnými dešťovými přeháňkami. Nejnižší teploty klesnou na 7 až 3 °C, povane mírný západní až jihozápadní vítr rychlostí 2 až 6 m/s.

Obloha bude zatažená až oblačná také v pátek. Na většině území se vyskytnou dešťové přeháňky, které budou večer v Čechách nad 500 m i sněhové. Nejvyšší teploty dosáhnou na 7 až 11 °C, na jižní Moravě pak až na 14 °C. Vát bude mírný západní až jihozápadní vítr rychlostí 3 až 7 m/s.

Od soboty se začne ochlazovat. Nejvyšší denní teploty dosáhnou na 1 až 5 °C, na východě až na 7 °C. V noci ale mohou klesnout až k −1 °C. Na většině území bude zataženo a vyskytnou se sněhové přeháňky, v oblastech pod 300 m budou smíšené nebo dešťové. Povane mírný, přechodně čerstvý západní až severozápadní vítr rychlostí 4 až 8 m/s, který může v nárazech místy dosáhnout rychlosti 15 m/s.

V noci na neděli pak teploty klesnou až k −5 °C, přes den se budou pohybovat okolo −1 až 3 °C. Místy se vyskytnou sněhové přeháňky. Povane mírný severozápadní vítr rychlostí 2 až 6 m/s, který se postupně bude měnit na severovýchodní.

Ochlazení bude pokračovat také v příštím týdnu. V pondělí klesnou nejnižší noční teploty na −2 až −6 °C, při sněhové pokrývce ojediněle i k −8 °C. Přes den pak vyšplhají maximálně k 3 °C. Obloha bude oblačná až polojasná. V úterý by se mělo vyjasnit, nízké teploty ale přetrvají nadále. V noci mohou klesnout až k −9 °C, přes den se pak budou pohybovat kolem −1 až 3 °C.

Tagy: