Kodaňská zoo zabila tři vlky. Jejich výběh musí ustoupit modernizaci

Tři vlčí samci žili v kodaňské zoo od 80. let minulého století. Podle zaměstnanců zoo jejich výběh přestal po 40 letech splňovat podmínky chovu těchto zvířat, a vlci proto byli utraceni. Vlčí výběh bude nyní sloužit jako dětské hřiště, časem se stane součástí nové otevřené expozice pro slony a antilopy.

„Vlčí výběh je starý 40 let a už dávno nesplňuje welfare zvířat. Museli jsme ho uzavřít, abychom mohli vytvořit novou modernější oblast,“ vysvětluje technický ředitel zoo Mads Frost Bertlesen. „Nemohli jsme tyto tři samce umístit jinde, tak jsme je museli zabít,“ ospravedlňuje kontroverzní krok. V rámci modernizace se zoo chystá utratit i medvědy – jejich prostor získají lední medvědi, kteří jsou u návštěvníků obecně oblíbenější.

Není to poprvé, co zoo budí vášně veřejnosti. V roce 2015 uspořádala zoo v Oděse veřejnou pitvu lva, který byl utracen, jelikož se nenašlo jiné zařízení, jež by se ho ujalo. O rok dříve šlo zase o ročního samce žirafy, který byl utracen pro „nadbytečnost“, ale i další čtveřici lvů (včetně dvou mláďat), která musela ustoupit nově příchozímu samci.

Dánská zoo se však brání tím, že jde o standardní postup u většiny zoo – říká se mu „management řízení přebytků“. Vědecký ředitel zoo Bengt Holst v reakci na zabití žirafího samce Maria uvedl, že k utrácení přebytečných zvířat se přistupuje běžně v každé zoo, jen se to obykle neděje před zraky veřejnosti.

Tagy: