Kolaja: Změny klimatu se promítají už i do života Čechů. V Evropě si nesmíme válet šunky

Kandidát do Evropského parlamentu Marcel Kolaja (Piráti)

Rozhovor s Marcelem Kolajou před volbami do Evropského parlamentu

Změny klimatu se už promítají i do každodenního života lidí v České republice, hájil Green Deal v pořadu 360° na CNN Prima NEWS kandidát do Evropského parlamentu Marcel Kolaja (Piráti). Podle něj by českým zájmem mělo být to, aby Evropa byla skutečně silná a konkurenceschopná.

Green Deal vznikl z nějakého konkrétního důvodu, podotkl v pořadu 360° na CNN Prima NEWS kandidát do Evropského parlamentu Kolaja. „Prapůvod toho vzniku je, že tady máme klimatickou krizi. Změny klimatu se už promítají do každodenního života lidí i v České republice. To můžeme vidět, když ovocnářům zmrzly stromy a přišli o většinu úrody. Vidíme to na suchu, v létě na vedrech a požárech,“ popsal Kolaja.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Na levnější potraviny letos zapomeňme. Jaké jsou důvody a proč ceny budou dál růst?

Přínos Green Dealu je podle něj v tom, že nás staví do reality a díky němu víme, co je ve kterých sektorech potřeba změnit. „Jde o to, abychom naplnili klimatický cíl a neuvařili se tu. Aby příští generace měla ještě na této planetě kde bydlet,“ podotkl.

Českým zájmem by podle něj mělo být zejména to, aby Evropa byla skutečně silná a konkurenceschopná. „Abychom bojovali proti klimatické změně a využili tuto výzvu tak, abychom zbohatli. Jsme devátá největší země Evropské unie, náš hlas bude slyšet natolik, kolik my budeme chtít. Nemůžeme si někde válet šunky, musíme pro to něco udělat,“ řekl Kolaja.

Tagy: