Na levnější potraviny letos zapomeňme. Jaké jsou důvody a proč ceny budou dál růst?

Cena mrkve od ledna vzrostla o 30 procent.

Ceny potravin

Zákazníci supermarketů bývají v poslední době velmi nemile překvapeni. Jestliže na začátku roku mohli vidět zlevňování potravin, tak od dubna se musejí potýkat s dalším zdražováním. Cena některých druhů zeleniny vystřelila i o desítky procent nahoru. Agrární analytik Petr Havel pro CNN Prima NEWS popsal důvody současného zdražování. S dalším zlevňováním potravin se podle něj můžeme rozloučit.

Dubnová čísla inflace ukazují v sektoru potravin meziroční růst o 2,9 procenta. Pokud však srovnáváme ceny některých potravin s lednem, tak podle Českého statistického úřadu zdražila mrkev o 31,6 procenta, papriky o 22,9 procenta nebo brambory o 14 procent. Kromě zeleniny si připlatíme i za tvaroh, mouku, rýži, ryby nebo sýry.

ČTĚTE TAKÉ: Zdanění cukru by nám pomohlo v boji s obezitou, řekl Philipp. V Evropě jí kralujeme

Zdražení přitom přichází znenadání. Na začátku roku obchodníci zlevňovali i kvůli snížení DPH na potraviny, a do března byl tak podle dat Českého statistického úřadu vidět pokles cen většiny potravin. Podle agrárního analytika Petra Havla se ale jen potvrzují dřívější odhady. Tedy, že v letošním roce si za jídlo připlatíme. „Potraviny jako celek v letošním roce určitě nezlevní a v průběhu roku uvidíme nárůst spotřebitelských cen,“ řekl pro CNN Prima NEWS Havel.

Nárůst bude podle něj patrný v jednotkách procent. „U zeleniny a ovoce ale můžeme vidět velké kolísání ceny. Podle sezóny jdou totiž v desítkách procent nahoru a pak se vracejí. Spotřebitelé by neměli propadat panice. Stačí totiž chvilku počkat a cena by se měla zase snížit,“ řekl Havel.

To je příklad mrkve, brambor nebo citronů. O 20 procent přitom zlevnila salátová okurka či brokolice. I u tohoto typu zeleniny jsou tak cenové výkyvy patrné.

Podle Havla je dalším faktorem počasí. Zejména na jihu Evropy, kde se velká část zeleniny pěstuje. Už v minulém roce se tamní zemědělci potýkali se suchem a nedostatkem vody. Předpovědi naznačují, že tomu tak bude i letos.

„Nevýhodou zeleniny a ovoce je, že cena se pro spotřebitele promítne prakticky okamžitě. Pokud jde o čerstvou produkci, která jde přímo na trh. U ceny masa se vstupní náklady projeví v případě hovězího za rok, u vepřového za půl roku. Tam jsou totiž důležité krmné směsi z obilovin,“ vysvětlil Havel důvod, proč některé potraviny zdražují a u jiných cena stagnuje.

I letošek bude ve znamení zdražování

Potraviny se staly tahounem prudké inflace posledních dvou let. Spolu s cenami energií se postaraly o nárůst spotřebitelských cen až k 17,5 procentům. Lidé v době vysoké inflace odložili nákupy a za potraviny utráceli méně. Čísla z maloobchodu se už ale pomalu vracejí na původní úroveň.

Toho podle hlavního ekonoma Trinity Bank Lukáše Kovandy využívají obchodní řetězce. Upozorňuje totiž na skutečnost, že po velikonočních svátcích začali obchodníci znovu zdražovat. „Obchodní řetězce držely ceny potravin po Novém roce nízko, aby dokázaly, že do koncových cen promítly nižší DPH. To vydržely do Velikonoc. Když pak tlak médií a veřejnosti na ně polevil, ceny potichu zvedly a vrací se do zaběhnutých kolejí,“ řekl Kovanda.

Podle ekonomky Jany Matesové je nejlepší obranou proti zdražování potraviny nekupovat. „Prodejci to zkouší. Na přelomu roku byla velká pozornost věnována tomu, jak velké bude zdražení. Prodejci vyhrožovali, jaký bude růst cen. Nedošlo k tomu, protože byl velký tlak veřejnosti. Je třeba v tom pokračovat,“ řekla ekonomka.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: KALKULAČKA – Růst daně z nemovitosti překvapil řadu Čechů. Spočítejte si, kolik nově zaplatíte

Tagy: