Kolář: Čunek nemá šanci, aby se stal předsedou. Už jednou selhal, připomíná Kubičko

Politik Jiří Čunek (KDU-ČSL)

Lidovci volí nové vedení

Čunek nemá vůbec šanci – to znamená, že se bude rozhodovat mezi Jurečkou a Výborným, a tam je to prašť jako uhoď, řekl komentátor Mladé fronty DNES Petr Kolář ve vysílání CNN Prima NEWS. Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka s ministrem zemědělství Markem Výborným podle něj stojí na názorově stejné straně – na rozdíl od senátora Jiřího Čunka. Ten už navíc podle komentátora Českého rozhlasu Radka Kubičky jednou selhal. „Projevil se jako naprosto neobratný a slabý politik. Neuměl si poradit s velkou mediální pozorností a zaplétal se do svých vlastních problémů,“ dodal.

Ani jeden z nich ale podle Kubička nedokáže lidovce zachránit sám a příznivé vyhlídky do budoucna pro ně představuje jen koalice. „Kdyby tato strana měla kandidovat samostatně, ani jeden z uchazečů by neměl šanci dostat ji na 5 procent,“ uvedl ve vysílání CNN Prima NEWS. „V rámci koalice Spolu má šanci stávající předseda. Díky ní má strana ještě nějakou naději na přežití. Ale jak to bude dlouhodobě, na to bych si už nevsázel,“ doplnil.

ČTĚTE TAKÉ: Na šéfa lidovců se hlásí další kandidát. Poslanec Heller sází na konzervativní témata a rodinu

O místo předsedy lidovců se podle Koláře utkají především Jurečka s Výborným, kteří sdílí podobné myšlenky a názory – na rozdíl od Čunka, který ve straně nepředstavuje hlavní proud. „Je to zkrátka výrazný, kontroverzní politik. Jeho politika se někomu může, nebo nemusí líbit. Je to ale zajímavý chlapík, který dělá zajímavé věci a nebojí se toho,“ prohlásil Kolář.

Na tom se shodl s Kubičkem, který upozornil, že Čunkovo předešlé selhání na celostátní úrovni je jeho velkým hendikepem. „Vzpomínám si, že když kandidoval proti panu Výbornému na sjezdu, nedostal zas tak málo hlasů,“ řekl. „Myslím si, že určitým způsobem má v té malé, krachující, zanikající straně asi tak třetinovou podporu,“ dodal Kolář.

Podle něj se Čunkovi na lidovcích nelíbí jejich směřování a chtěl by to změnit. Oba komentátoři ovšem uvedli, že je těžké definovat obecně sdílenou ideologii KDU-ČSL. „Já myslím, že oni už vlastně žádnou nemají. Prostě tam není nic,“ pronesl Kolář. Dodal, že většina z členů podporuje pokračování koalice Spolu.

Vládní lidovci v pátek a v sobotu vyberou na sjezdu v Olomouci nové vedení a také postup, jak rok před sněmovními volbami získat zpět voliče. Jurečka bude mít několik vyzyvatelů – Výborného, Čunka nebo poslance Šimona Hellera. Kandidovat chce také předseda pražských lidovců Tomáš Kaplan. Favoritem hlasování by měl být Výborný, alespoň podle počtu nominací, jak zveřejnila strana na sjezdovém webu.

NEPŘEHLÉDNĚTE: Kalousek se schází s „betonovým králem“. Ladí společně program i tým nové strany

Tagy: