Kolář: Srovnávat Dny NATO s demonstrací proti vládě je ufonské. Za mě legitimní, řekl Schmarcz

Protivládní demonstrace Jindřicha Rajchla na Václavském náměstí, 16. 9. 2023

Petr Kolář, Martin Schmarcz

Srovnávat Dny NATO, kde jsou ukázky vojenské techniky, s demonstrací proti vládě nebo poměrům v zemi je úplně ufonské. Toho se může dopustit jen Markéta Pekarová Adamová a možná tady Martin Schmarcz, rýpl si ve vysílání na CNN Prima NEWS do kolegy komentátor MF Dnes Petr Kolář. Podle Schmarcze z webu Info.cz je ale toto srovnání legitimní, neboť demonstranti vystupovali i proti členství v NATO a jednalo se spíše o protirežimní akci než protivládní.

„Strašně mě baví to srovnání s Dny NATO, to je prostě přece úplně jiná akce. Na dnech NATO jsou ukázky vojenské techniky, je tam nějaká show, něco se tam děje a srovnávat tuhle akci s demonstrací proti vládě nebo proti poměrům v zemi je přece úplně ufonské. Toho se může dopustit jen Markéta Pekarová Adamová a možná tady Martin Schmarcz,“ okomentoval výrok předsedkyně Poslanecké sněmovny Kolář.

I přestože si Petr Kolář nemyslí, že by demonstrace v demokracii měly nějaký vliv, protože ten mají primárně volby, sobotní akci pod vedením předsedy neparlamentní strany PRO Jindřicha Rajchla označil za úspěšnou. „Dokázal na Václavák dostat tolik lidí, že může být velkým překvapením v evropských volbách,“ nastínil komentátor.

ČTĚTE TAKÉ: Katastrofa, ceny poletí nahoru, kritizoval Fiala balíček. Inflaci má řešit ČNB, řekla Pekarová

Jiný názor ale zastává Martin Schmarcz, podle kterého si pořadatelé „strašně naběhli“, že místo aby vystupovali proti konsolidačnímu balíčku, proti drahotě, proti tomu, že ten balíček poškodí chudší lidi, tak k tomu přistoupili jako klasická levice a útočili proti NATO, Evropské unii a Spojeným státům.

„Čili ta poznámka Markéty Pekarové Adamové (TOP 09) vyplývala z toho, že oni skutečně nedemonstrují proti vládě, oni demonstrují proti celému polistopadovém režimu,“ nadhodil komentátor webu Info.cz. A upozornil na to, že kdyby se jednalo o sociální protest, bylo by to naprosto oprávněné a očekával by i větší množství zúčastněných.

Podle Schmarcze se totiž jednalo o jakýsi „happening“ za to, aby Česká republika vystoupila z NATO. A srovnávat to s akcí, která je na podporu naší účasti v této instituci a na kterou přišlo desetkrát více lidí, je legitimní.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Jak označení demonstrace jako Dnů Varšavské smlouvy okomentovala Markéta Pekarová Adamová

Tagy: