Katastrofa, ceny poletí nahoru, kritizoval Fiala balíček. Inflaci má řešit ČNB, řekla Pekarová

Předseda poslaneckého klubu SPD Radim Fiala a předsedkyně TOP 09 Markéta Adamová Pekarová

PARTIE TEREZIE TOMÁNKOVÉ 17.9.2023

Česko je v tak katastrofické situaci, že lidé včetně prezidenta jezdí raději na nákupy do Polska. Konsolidační balíček navíc vše ještě zhorší, řekl v Partii předseda poslaneckého klubu SPD Radim Fiala. Vládu také kritizoval za vysokou inflaci. Podle předsedkyně Sněmovny Markéty Pekarové Adamové (TOP) je však nutné, aby inflaci řešila především Česká národní banka (ČNB). Její guvernér Aleš Michl ovšem tvrdí, že se jí to daří. Ukazují to prý současná čísla.

„Je to katastrofická vláda. Příští rok si to občané vyzkouší na vlastní kůži, pokud projde konsolidační balíček, jelikož se daně zvednou úplně všem. Jde o největší daňovou reformu od roku 1989,“ uvedl Fiala ve vysílání CNN Prima NEWS.

ČTĚTE TAKÉ: Pekarová: Opozice recykluje projevy, obstrukce nemá být destrukcí. To je demokracie, řekl Fiala

Podle Pekarové je však balíček nutný. „Musíme jej určitě prosadit, protože je důležité si uvědomit jeho cíl. Já mu říkám spíše ozdravný balíček, protože opravdu uzdravuje veřejné finance, a to je věc, od které se musíme odpíchnout,“ oponovala v Partii předsedkyně Poslanecké sněmovny.

Zkritizovala také postoj opozice k projednávání konsolidace veřejných financí. „Čekala bych, že přijde a řekne: Tohle by za nás byla lepší verze, my bychom to řešili takhle. Když se ale podíváte na její pozměňovací návrhy, tak jenom opět navyšují výdaje státního rozpočtu nebo snižují příjmy,“ popsala předsedkyně TOP 09.

Podle Fialy Čechy trápí vysoké ceny, které je nutí jezdit nakupovat například do Polska. „Protože lidé, včetně našeho prezidenta, jezdí do Polska, připravujete se o růst HDP, o spotřební daně, o výběr DPH,“ sdělil Fiala s tím, že důvodem jsou vysoké daně v Česku a inflace.

Podle Pekarové má však inflaci řešit ČNB. „Mě také štve, že je u nás vysoká inflace, ale do velké míry to má řešit ČNB,“ sdělila předsedkyně Sněmovny. Vysoké ceny jsou podle ní důsledkem vysokých cen energií, dozvuků covidu či dalších faktorů.

Michl: Inflace bude dvouprocentní

Sám guvernér ČNB Aleš Michl v Partii zdůraznil, že banka dělá vše pro to, aby inflaci snížila. „Máme nejpřísnější politiku za posledních více než 20 let a nabízíme již výsledky. Přísnou měnovou politikou se nám podařilo inflaci srazit. Poslední číslo je 8,5 procenta, v lednu to bylo 17,5 procenta. V první polovině příštího roku bude již kolem dvou procent,“ doplnil.

Tagy: