Pekarová: Opozice recykluje projevy, obstrukce nemá destruovat. To je demokracie, řekl Fiala

Předsedkyně TOP 09 Markéta Adamová Pekarová a šéf poslanců SPD Radim Fiala v Partii

PARTIE TEREZIE TOMÁNKOVÉ 17.9.2023

Obstrukční chování opozice v Poslanecké sněmovně připomíná spíše destrukci, kdy se neustále recyklují mnohahodinové projevy, řekla v Partii Terezie Tománkové předsedkyně Sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09). Naopak šéf poslaneckého klubu SPD Radim Fiala tvrdí, že kritika od nevládních stran je konstruktivní a obstrukce patří k nástrojům demokracie.

„Vždy je důležité vnímat celý kontext. Dvě opoziční strany bojují o stejného voliče a z toho plynou tyto projevy. Babiš a Okamura jsou schopni mluvit desítky hodin o tom, že se je snaží někdo umlčet. Místo aby nabídli alternativu řešení, soustředí se na tuto formu. Dobou, kdy se bavíme pouze o programu, jsme strávili více času než za osm let předchozích období. Jednací den Sněmovny přitom stojí čtyři miliony,“ uvedla Pekarová ve vysílání CNN Prima NEWS.

ČTĚTE TAKÉ: EXKLUZIVNĚ: Obří průšvih. Pražské školy a školky nebudou mít místa pro desetitisíce dětí

Fiala však oponoval tím, že má vláda pohodlnou většinu. „Sněmovna není nefunkční. Koalice má schválenou většinu zákonů, které předložila. Našim úkolem je upozornit, jestli jsou zákony dobré, nebo špatné. Snažíme se k tomu přistupovat konstruktivně. Pan Okamura mluvil jednou šest hodin. V minulých volebních období se ale četly nějaké letáky. To se u nás neděje. Vždy máme připravenou konstruktivní kritiku a naše řešení,“ sdělil místopředseda SPD.

Pekarová však tvrdí, že opoziční politici recyklují projevy. „S opozicí jednáme. Volební zákon je předložen společně s opozicí. Vůle musí být z obou stran. Důkladně se to projedná ve výborech. V projevech nejsou řečena konstruktivní opatření, místo toho se neustále recyklují staré projevy. Obstrukce nesmí přejít k destrukci. Za hnutí ANO se jedná o bránění zájmů Andreje Babiše. Je to vizitka jejich taktiky, která visí na zájmu jednotlivce,“ sdělila.

„To je demokracie,“ oponoval však Fiala. Kritika SPD podle něj míří hlavně na konsolidační balíček. „Teď přece obstruujeme konsolidační balíček, který je úplná katastrofa. Takže ano, vybrali jsme si to téma, protože je špatně napsaný,“ řekl v Partii.

Tagy: