Obrana před íránským útokem přišla Izrael draho. Za sestřelení raket zaplatil miliardy

Írán odpálil přes 100 raket a střel na Izrael. Lidé se schovávají v krytech.

Kolik stojí obrana Izraele?

Odražení íránského útoku stálo Izrael v přepočtu až 31,5 miliardy korun, informuje web Ynet s odkazem na bývalého poradce náčelníka generálního štábu. Ten odhaduje, že Teherán zaplatil za útok zhruba desetinu této částky.

Protivzdušnou obranu Izraele tvoří několik vrstev, informuje Ynet. Co se týče samotných systémů, platí rovnice, že čím delší je dolet, tím vyšší je částka na obranu. Systém Iron Dome (Železná kopule) je určen raketám na kratší vzdálenost s dosahem až 70 kilometrů. Jedna střela vyjde v přepočtu na 700 tisíc korun.

ČTĚTE TAKÉ: Teroristický útok v Tel Avivu. Útočníci stříleli z automatické pušky, šest lidí je po smrti

Druhou vrstvu obrany tvoří protiraketový systém Davidův prak, který pokrývá vzdálenost od 70 do 300 kilometrů. Jedna střela vychází na 16,5 milionu korun. Vůbec nejdražší jsou systémy Arrow 2 a Arrow 3. Vypálení rakety z Arrow 2 stojí 35,5 milionu korun a z Arrow 3, jehož maximální dosah je 2 400 kilometrů, stojí 47,5 milionu korun.

Vedle obranných systémů použil Izrael také stíhačky F-35, jejichž jedna střela Python stojí v přepočtu půl milionu korun.

„Izrael je připraven na dlouhodobější opotřebovávací konflikt. Je ale nutné říci, že pokud by došlo k opakovaným útokům, Izrael nebude čekat, ale udělá to, co je ekonomičtější, tedy začne ničit místa a skladiště, odkud jsou ty střely odpalovány,“ řekl pro CNN Prima NEWS bezpečnostní analytik Milan Mikulecký.

Od začátku války na Ukrajině se mluvilo o tom, že by mohl Izrael část svého systému poskytnout právě této zemi. Současný útok ale podle něj ukazuje, proč to nebylo možné. „Izrael neměl a stále nemá dostatek volných kapacit na to, aby své systémy protivzdušné obrany mohl poskytovat komukoli jinému,“ vysvětlil Mikulecký.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Izrael nemůže ztratit tvář, na útok zareaguje, míní Mikulecký. Znáte jen válku, osočil ho Zaorálek

Tagy:
politika Tel Aviv obrana vláda protivzdušná obrana Iron Dome Lockheed Martin F-35 Lightning II Arrow 3 konflikt, válka a mír vojenské vybavení Avro Canada CF-105 Arrow