Mikulecký: Izrael nemůže ztratit tvář, na útok zareaguje. Znáte jen válku, osočil ho Zaorálek

Milan Mikulecký a Lubomír Zaorálek

360° - 1.10. v 21:30

Izrael bude muset reagovat na úterní raketový útok Íránu, protože na Blízkém východě si nikdo nemůže dovolit ztratit tvář. V pořadu 360° na CNN Prima NEWS to řekl bezpečnostní analytik Milan Mikulecký. S jeho názorem ostře nesouhlasil bývalý ministr zahraničních věcí Lubomír Zaorálek (SOCDEM), podle kterého Mikulecký všude vidí pouze války.

„Izrael si nemůže dovolit ztratit pozici a přistoupí k odstrašení svých potenciálních protivníků,“ nechal se slyšet Mikulecký. Ocenil by podle svých slov, kdyby byla izraelská odveta uměřená a bez civilních obětí.

ČTĚTE DÁLE: Izrael byl na íránský útok skvěle připraven, říká expert. Vysvětlil, jak jeho obrana funguje

Mikulecký také upozornil na skutečnost, že Írán úderem prokázal své schopnosti zasáhnout izraelské území relativně sofistikovanými balistickými raketami. „Izraelci si určitě uvědomili, jak daleko je íránský jaderný program. Obávám se, že se na odvetu zaměří tak, aby Írán nezískal jadernou zbraň,“ nastínil Mikulecký jejich možné cíle.

„Je nutné říct, že nemluvíme o Íráncích jako národu, ale o šílených vládcích, kteří ovládli Írán a tu zemi ničí,“ zdůraznil. Dodal, že Írán je od islámské revoluce na konci 70. let teokracií, kde jsou systematicky porušována například lidská práva a práva žen.

S Mikuleckého názory ostře nesouhlasil někdejší ministr zahraničních věcí za ČSSD (nyní SOCDEM) Lubomír Zaorálek. „V Íránu nastoupil do funkce umírněný prezident, který je otevřen dialogu o budoucnosti jejich jaderného programu,“ uvedl. Podle něj je zapotřebí s íránským režimem vyjednávat. „Vy znáte jen válku,“ opřel se na závěr pořadu ostře do Mikuleckého bývalý šéf české diplomacie.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Na schování se před raketami je asi 90 sekund, uvedla Češka žijící v Izraeli. Rány slyšela i z krytu

Tagy: