Koloběžkáře rozdrtil náklaďák s dřevem, soud v Ústí nad Labem řidiči potvrdil podmínku

Odvolací Krajský soud v Ústí nad Labem ve středu potvrdil podmíněný dvouletý trest a zákaz řízení na dva roky pro řidiče náklaďáku Miroslava Kořínka, který loni v červnu podle rozsudku přejel seniora na koloběžce. Starší muž po nehodě zemřel.

Tragická dopravní nehoda se stala na silnici v Žatci. Devětapadesátiletý šofér Miroslav Kořínek podle rozsudku řídil nákladní soupravu naloženou dřevem. Na silnici v tu chvíli jel i šestašedesátiletý muž na elektrické koloběžce. Podle soudu při jejím předjíždění do kopce nedodržel Kořínek s náklaďákem bezpečný boční odstup. „V důsledku čehož poškozený spadl na komunikaci pod pravá kola dvou zadních náprav přívěsu, které ho přejely,“ uvedl soudce v rozsudku.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Zraněné řidičce na Chrudimsku přivolaly pomoc hodinky. Ty také určily polohu havárie

Šestašedesátiletého muže souprava doslova rozdrtila a senior na místě zemřel.

U odvolacího soudu se řidič prostřednictvím svého právního zástupce hájil stejně jako u okresního soudu, tedy že koloběžku nepředjížděl, ale objížděl. „V době zahájení předjíždějícího manévru měl poškozený stát a z dosud nezjištěných příčin spadl pod kola. Ke křížení jízdních drah těch obou vozidel nedošlo,“ argumentoval obhájce Martin Pavliš.

To ale podle soudu vyvrátil znalecký posudek i záznamy z tísňové linky, kam řidič po nehodě volal a situaci popisoval. Rozsudek je tak pravomocný, odsouzený muž ani jeho advokát ho nechtěli komentovat. „Jde o tragickou a citlivou událost a nechceme se k tomu vyjadřovat,“ reagoval po rozsudku obhájce.

Odsouzený šofér si ještě může podat dovolání k Nejvyššímu soudu v Brně.

SLEDUJTE TAKÉ: Řidič nákladního auta sjel po nárazu do svodidel na mostě u obce Svatý Jan na Příbramsku do Slapské přehrady

Tagy:
dřevo havárie Žatec Miroslav Kořínek Nejvyšší soud v Brně Martin Pavliš