Zraněné řidičce na Chrudimsku přivolaly pomoc hodinky. Ty také určily polohu havárie

O pomoc si osobně nezavolala, přesto se k ní dostala. Řeč je o řidičce osobního vozu, která v sobotu 19. srpna v obci Úherčice na Chrudimsku skončila v příkopu a utrpěla zranění. Její chytré hodinky však automaticky vytočily hasiče v Pardubickém kraji, kteří díky tomu věděli, že došlo k těžké nehodě a poškozená osoba je v bezvládném stavu.

„Ve 20:45 jsme obdrželi automatický hovor, který nás informoval o tom, že něčí zařízení zaznamenalo těžkou nehodu a poškozená osoba nereaguje. S tímto hovorem se nám zobrazily zeměpisné souřadnice na silnici č. 341 v obci Úherčice, okres Chrudim,“ líčil mluvčí pardubických hasičů Jakub Stryka. O pomoc zavolaly hodinky poškozené.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Tragická nehoda v Karlových Varech. Motorkář nepřežil náraz do kamionu

Na místo vyrazily všechny složky integrovaného záchranného systému – a nejely naprázdno. „Na určeném místě nalezly osobní automobil v příkopu a u něj zraněnou řidičku v šoku,“ pokračoval mluvčí.

Všechno mělo dobrý konec. „Zajistili jsme místo nehody, provedli protipožární opatření a asistenci při ošetření řidičky ze strany ZZS. Po zadokumentování nehody policií jsme vozidlo otočili zpět na kola, odstavili mimo komunikaci a vrátili jsme se zpět na základnu,“ sdělil Stryka.

ČTĚTE TAKÉ: Tragická nehoda na Svitavsku: Řidič vletěl do stromu a zemřel. Z auta zbyl šrot

„Vedle systému eCall je to tedy další možnost, jak nás chytré technologie mohou zavolat na pomoc, pokud budete v nesnázích a nemůžete se ozvat,“ dodal.

Tagy: