KOMENTÁŘ: Ano, Češi mají na zlato. Vynulování amerického brankostroje to jen dokazuje

Čeští hokejisté v zápase proti USA

Češi budou hrát o medaile

Osudný čtvrtfinálový zápas je vždycky velký nervák. Každý rok totiž rozhoduje o tom, jestli se na hokejové mistrovství světa bude nahlížet jako na úspěšné, či neúspěšné. Obzvlášť letos by byla obrovská škoda, kdyby český výběr v duelu s USA padl. Nikdo přece nechtěl, aby sehraný tým napěchovaný hvězdami NHL a s úžasnými fanoušky v domácím prostředí skončil tak brzy. Díky bohu, že postup do semifinále vyšel. A co je nejlepší zprávou – svěřenci kouče Radima Rulíka opravdu mají na zlato. Američané, kteří za 60 minut nedokázali ani jednou překonat českou zeď, by mohli vyprávět.

Český tým se s výběrem USA ve vyřazovací části šampionátů potkává relativně často. Vždycky jde o nervy drásající souboje. Letos byly navíc oba týmy značně posilněné zvučnými jmény z NHL. Zápas přesto začal vcelku opatrně.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Čtvrtfinálová výzva splněna. Český tým porazil Američany a v Praze si zahraje o medaile

Češi však po pár minutách převzali iniciativu a začali do Američanů bušit. Obrovský rozdíl mezi skupinovým zápasem s Kanadou a duelem s USA spočíval v rozehrávce. Češi byli díky chytrosti a přesnosti mnohem nebezpečnější než s javorovými listy.

Komentáře a glosy

Texty zveřejňované v rubrice Názory se nemusí ztotožňovat s postoji redakce CNN Prima NEWS. Jedná se o autorské komentáře redaktorů a externích přispěvatelů.

Výborně hrající Ondřej Palát sedl k bostonským medvědům Davidu Pastrňákovi a Pavlu Zachovi jako zadek na hrnec. Perfektně fungovala také druhá lajna – obrovským přínosem je samozřejmě příjezd Martina Nečase, který si dobře sedl s Davidem Kämpfem a Dominikem Kubalíkem.

O třetím (dříve prvním) útoku se ani nemusíme bavit. Kapitán Roman Červenka znovu utvořil osvědčenou trojici s Lukášem Sedlákem a Ondřejem Kašem. Poslední jmenovaný roste každým zápasem. V utkání s USA byl Kaše určitě jedním z nejlepších hráčů na ledě. Velkou pochvalu ale zaslouží i čtvrtá lajna, která se musela obejít bez rychlíka Jakuba Fleka.

Dostál ve vynikající formě

Jenom by to chtělo více gólů – čtěte: více štěstíčka. Gólově se český tým prosadil jenom jednou, když Pavel Zacha v přesilovce dostal kotouč kuriózním odrazem od těla až za brankovou čáru. Jenže gólů mohlo padnout mnohem víc. V první třetině asi všechny fanoušky zamrzelo neúspěšné zakončení úprku Davida Pastrňáka.

A pak tu máme prokletou brankovou konstrukci. Nejdřív to byla horní tyč Romana Červenky, tam skutečně scházelo pár milimetrů. Potom lízl tyčku Dominik Kubalík. No a další milimetříky chyběly, když do prázdné brány mířil Martin Nečas. Škoda... Snad se českému týmu v bojích o medaile budou puky odrážet od brankové konstrukce výhradně směrem do sítě.

Pojďme nyní k obraně. Nelze přehlížet skutečnost, že Američané vedoucí Čechy v závěrečné třetině přehráli a výrazně přestříleli. Přesto se americkému brankostroji, který v sedmi skupinových zápasech vsítil dohromady 37 gólů (nejvíce ze všech týmů), nepodařilo českou svatyni překonat ani jednou.

Proč? Mimo jiné díky výbornému výkonu českých obránců, kteří hvězdám, jako jsou Brady Tkachuk či Johnny Gaudreau, znepříjemňovali život, jak to jen šlo. Největší dík ale patří nejlepšímu hráči zápasu. Tím je samozřejmě brankář Lukáš Dostál, který pokryl všech 36 střel a podržel svůj tým v těch nejtěžších chvílích. Snad jemu i celému zbytku mančaftu dobrá forma vydrží. Už v sobotu nás čeká semifinálový duel se Švédy, kteří ve čtvrtfinále s Finy poprvé trochu narazili. Na Suomi vyzráli až v prodloužení.

Tagy: