KOMENTÁŘ: Babiš se mohl ukázat jako státník, místo toho je zase nepředvídatelný populista

Někdejší premiér a lídr opozičního hnutí ANO Andrej Babiš se svými výroky kolem zrušení či nezrušení nákupu stíhaček F-35 nejdříve projevil jako rozumný politik dbající zájmů a dobré pověsti země, který v případě opětovného vstupu do Strakovy akademie bude zastávat pragmatickou politiku. Stačilo však pár dní, aby znovu ukázal, že je nepředvídatelným populistou měnícím názory jako ponožky.

Je naprosto legitimní s nákupem letounů nesouhlasit a veřejnost to možná také z Babišovy strany v tomto případě očekávala. Když byl však tento historický nákup minulý týden podepsán, někdejší předseda vlády překvapil mnohé právě tím, jak státnicky se k tomu vyjádřil.

ČTĚTE TAKÉ: Lidový žvanil, nevyjednal nic. Babišova slova o letounech F-35 rozzlobila nejen Fialu

„Samozřejmě budeme respektovat závazky ČR,“ uvedl předseda ANO před týdnem. Doplnil, že jde o rozhodnutí svrchované vlády. „I když ho kritizujeme, nemůžeme měnit smlouvy podle toho, kdo je u vlády,“ doplnil.

Komentáře a glosy

Texty zveřejňované v rubrice Názory se nemusí ztotožňovat s postoji redakce CNN Prima NEWS. Jedná se o autorské komentáře redaktorů a externích přispěvatelů.

Našim zahraničním spojencům – a v širším slova smyslu všem potenciálním obchodním partnerům – tak dal jistotu, že pokud za dva roky znovu usedne do premiérského křesla, zůstane Česko důvěryhodným a předvídatelným partnerem. Rovněž voličům vládních stran mohla tato slova dodat jakési uklidnění, že u zásadních témat zůstane případný premiér Babiš, který sám v minulosti vyjednával v Bílém domě nákup amerických vrtulníků za 12,5 miliardy korun, pragmatický a nebude otáčet směřování země o 180 stupňů.

Stačilo však několik dnů a zpátky na scéně byl starý dobrý Babiš, který své politické názory patrně formuje skrze průzkumy veřejného mínění a momentální politické ambice hnutí ANO.

Babiš se připravuje o koaliční potenciál

Potvrdil to výrokem, že by nakonec hledal cesty, jak od smlouvy kolem nákupu stíhaček F-35 odstoupit. „Výrobce Lockheed neplní dodávky objednaných F-35 pro americkou armádu už druhým rokem. Nevím, jestli můžeme od dohody odstoupit, když se nebude plnit. Ta letadla nepotřebujeme, nesoutěžila se. Ustoupíme od F-35, pokud se opozdí,“ řekl Andrej Babiš v rozhovoru pro sobotní deník Právo.

Pokud tedy něco Andrej Babiš řekne, jak můžeme vědět, že to bude platit také za rok, za měsíc či dokonce za týden? Kromě výroků k letounům to potvrzují také další témata, u nichž v průběhu let změnil názor – jako je přijetí eura, zavedení korespondenční volby či v otázce další kandidatury na předsedu hnutí ANO.

Nejenže se tím připravuje o důvěru případných voličů a ohrožuje českou pověst v zahraničí, může se tím připravit také o koaliční potenciál po příštích sněmovních volbách, jak potvrzují nejnovější výroky některých čelních představitelů ODS.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT. Ministryně obrany Jana Černochová stvrdila nákup stíhaček F-35

Tagy:
stíhačka Andrej Babiš ANO 2011 vláda Česko Lockheed Martin F-35 Lightning II