Lidový žvanil, nevyjednal nic. Babišova slova o letounech F-35 rozzlobila nejen Fialu

Šéf ANO Andrej Babiš a premiér Petr Fiala

Černochová stvrdila nákup stíhaček

Šéf hnutí ANO Andrej Babiš nehájí zájmy České republiky, a to dlouhodobě. V Evropě nedokázal absolutně nic vyjednat. Těmito slovy se pustil premiér Petr Fiala (ODS) do svého předchůdce ve Strakově akademii. Reagoval tak na slova opozičního lídra, že pokud se opozdí dodávky amerických letounů F-35 a bude zrovna u moci, odstoupí od smlouvy. Jeho tvrzení podráždilo také ministryni obrany Janu Černochovou (ODS). Ta připomněla půlmiliardovou pokutu, kterou muselo Česko kvůli chybě předchozí vlády zaplatit. Podle europoslankyně Veroniky Vrecionové (ODS) je Babiš „lidový žvanil“.

„Výrobce Lockheed neplní dodávky objednaných F-35 pro americkou armádu už druhým rokem. Nevím, jestli můžeme od dohody odstoupit, když se nebude plnit. Ta letadla nepotřebujeme, nesoutěžila se. Ustoupíme od F-35, pokud se opozdí,“ řekl Andrej Babiš v rozhovoru pro deník Právo. Ještě ve čtvrtek ovšem tvrdil, že ANO by v případě nástupu do vlády dohodu o pořízení 24 letounů páté generace F-35 respektovalo.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Nadvláda ANO trvá, drtivě by vyhrálo volby. Lidovce by porazili i komunisté, ukázal exkluzivní volební model

Úvaha o odstoupení z nákupu moderních amerických letounů vyprovokovala premiéra Petra Fialu k reakci. „Andrej Babiš nehájí zájmy České republiky. A nehájí je dlouhodobě – to jsme mohli vidět, když jezdil jako premiér na Evropskou radu, kde nedokázal absolutně nic vyjednat,“ napsal předseda vlády na platformě X.

„A vidíme to i teď, když veřejně prohlašuje, že by odstoupil od smlouvy na letouny F-35 II Lightning, což by přímo ohrozilo bezpečnost naší země. Podle předsedy hnutí ANO letouny Česko nepotřebuje. Investice do F-35 je významným krokem směrem k posílení bezpečnosti České republiky. Chci všechny ujistit, že z nároků na zajištění bezpečnosti českých občanů neslevím,“ vzkázal opozičnímu lídrovi.

Babišova slova okomentovala také ministryně obrany Jana Černochová, jejíž podpis stvrdil obchod ve výši 150 miliard korun. „Opět brnká na strunu odpůrců nákupu letounů F-35. Když už přestal tvrdit, že by jeho případná budoucí vláda od smlouvy odstoupila, protože si je dobře vědom důsledků, alespoň spekuluje, že odstoupí od smlouvy, zpozdí-li se dodávky. Ne, neodstoupí a moc dobře to ví,“ napsala ostře šéfka resortu.

Přijde jí rovněž komické, že Babiš už nyní vede debaty o letounech, když první budou pro Česko vyrobené až v roce 2029.

„Ale ráda bych vznesla dotaz, zda měl pan expremiér Babiš podobné starosti při nákupu amerických vrtulníků pro Armádu ČR, které byly nakupovány od americké vlády stejným způsobem, tedy napřímo mým předchůdcem Lubomírem Metnarem (ANO) a na základě ÚPLNĚ STEJNÝCH PRAVIDEL, která Spojené státy uplatňují na všechny nákupy zbrojního materiálu,“ konfrontovala Černochová předsedu hnutí ANO.

VIDEO: Jak by dopadly volby do Poslanecké sněmovny podle lednového volebního modelu? Podívejte se na výsledky exkluzivního průzkumu

Připomněla také, že i tyto vrtulníky byly dodány s velkým zpožděním. Navíc se za chybu ministra Metnara musela platit pokuta ve výši téměř půl miliardy korun. „Pan předseda Babiš o nákupu F-35 zřejmě také velmi silně uvažoval, když si na Dnech NATO v Ostravě zkoušel, jak se v nich sedí. Má dobrý vkus,“ rýpnula si Černochová na závěr a připojila fotografii Babiše z roku 2021, sedícího uvnitř kokpitu diskutovaného amerického letounu.

Europoslankyně Veronika Vrecionová se neštítila ostřejších slov. „Lidový žvanil Andrej Babiš zase zasahuje. Nejdřív říká, že Česko letadla nepotřebuje, a teď je to najednou složitější. Vy bavíte!“ dodala kousavě v diskuzi na platformě X.

Radši těžkou brigádu, radí Zaorálek

Bývalý ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (SOCDEM) s nákupem letounů F-35 nadále nesouhlasí. Jako smysluplnější investici vidí vytvoření těžké brigády, uvedl v neděli na TV Nova.

„Pouštíme se do nákupu stíhaček F-35 v situaci, kdy s letectvem nemáme žádný problém. Já seděl s generálním tajemníkem NATO Jensem Stoltenbergem, který mi řekl, že hlavní role České republiky je posílení východního křídla – a po vás chceme hlavně těžkou brigádu,“ přiblížil setkání s vrcholným představitelem Severoatlantické aliance.

Doplnil, že vládní krok rozzlobil především Francouze a pochopitelně i Švédy. Podle něj je kabinet měl oslovit, aby předložili konkurenční nabídky. Pronájem švédských gripenů skončí v roce 2027, může být o dva roky prodloužen. „Nemáme jistotu ani gripenů,“ dodal Zaorálek.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: V nedělní Partii Terezie Tománkové došlo na koaliční střet mezi Janem Farským (STAN) a Janem Skopečkem (ODS). Podívejte se na záznam níže.

Tagy: