KOMENTÁŘ: Černochová demokraticky pálí veřejné peníze za nevhodné kalendáře i F-35

Ministryně obrany Jana Černochová v Partii na CNN Prima NEWS vykládala, že chce také mír, jako všichni. Nejvíce ho prý chtějí vojáci, kteří válku znají. A byť chce mír, musí se zbrojit, děla o poznání mírněji než v minulosti. Není však nad kouzlo nechtěného, či spíše v tomto případě neuvědomělého. Co ukázaly poslední dny?

Slovo dalo slovo a udály se tři věci. Sportovci Dukly, z nichž část jsou profesionální vojáci, nafotili každoroční kalendář. Krásu sportu, atletů a atletek, součást výstavní skříně naší země na mezinárodních soutěžích, uvedl mimo jiné do života coby kmotr brigádní generál Aleš Knížek – ředitel Vojenského historického ústavu. Panu generálovi, sportovcům, ale i autorovi kalendáře fotografu Filipu Komorousovi, ovšem rychle ztuhnul slavnostní úsměv na tváři.

ČTĚTE TAKÉ: Černochová: Růžové brýle pryč, svět bezpečnější nebude. Lidé se bojí mobilizace, řekl Metnar

Přičinliví podřízení náčelníka generálního štábu Karla Řehky se zhrozili a rychle šli oznámit nechutnost. Sportovci si totiž namalovali například na ruce znak míru, znak hippies. Engéš se zhrozil také, letěl za paní ministryní, i ta se zhrozila a šup, 3 500 exemplářů každoroční vzácné trofeje nechali spálit. To je důkaz slov paní ministryně o touze žít a v tomto případě sportovat v míru?

Řehka vykládal o nutné přípravě tu na jadernou válku, tu na konvenční. Není něco na kritice, že ministerstvo obrany připomíná ministerstvo války a straší válkou občany? Říká se, že na každém šprochu pravdy trochu. Mělo by to ale být tak, že my občané máme žít v klidu, protože víme, že za naše peníze armáda pracuje a jediné, co bychom měli slýchat je uklidnění, že naše peníze jsou dobře využity. Za kalendáře vyletělo z komína 200 tisíc Kč z kapes daňového poplatníka.

A co na to autor kalendáře Komorous? „Když se v rádoby demokratické zemi pálí knížky nebo kalendáře kvůli symbolu míru, tak je to hysterie, propaganda, omyl, chyba, nesoudnost, vlastní gól, nebo co? Doufám, že nedojde k dalšímu zneužívání této situace a že to nikdo dál nezneužije proti sportovcům. Dobrá, jsem tedy autorem páleného díla za vlády, kterou jsem volil (jako prodemokratickou). DOKONALE ABSURDNÍ.“

Prostor pro utajené nákupy

Další událost, která je nám vodítkem dle biblického „Po jejich ovoci je poznáte“ je právě podepsaný nákup F-35. Jen samotné pořízení vyjde na 150 miliard naší milené české měny. Za tuto cenu bychom měli gripeny na dalších 88 let, pokud by se i nadále pronajímaly za 1,7 miliardy. Nemohla by paní ministryně raději sbírat kabelky? Potřebuje letouny na obranu, nebo na útok? Otázkou také je, zda jsme na tom aktuálně ekonomicky tak dobře, že si můžeme pořizovat poslední výkřik techniky, když gripeny by na obranu stačily a máme silné spojence. Chystáme se na obranu, nebo na útok? A nemá snad už obrana více kšeftů pod svými křídly než resort průmyslu a obchodu k tomu určený?

Poslední část mozaiky je rozhodnutí, že se nákupy už budou utajovat, aby prý nepřítel nevěděl. Co ví, nebo neví nepřítel, my netušíme. Zato z veřejných zdrojů víme, že v minulosti se pořizovaly i trencle s vyšitými monogramy. Resort býval častokrát eldorádem lobbistů a miliardy létaly vzduchem.

Armády je potřeba si vážit. Potřebujeme ji i v době míru, například při přírodních katastrofách, chceme v klidu spát, abychom věděli, že nás bude v případě nutnosti bránit. Když budeme prosperovat a nebát se složenek, jistě penízky z našich daní pustíme. Je ale vhodná chvíle teď, nebo by se dalo počkat?

Náš význam na geopolitické scéně podtrhuje, že ani paní ministryně ani pan premiér do Bílého domu pozvání neobdrželi, na podpis kšeftu stačil velvyslanec USA v Praze. Podle poradce premiéra Tomáše Pojara se pozvání k velkému spojenci ani nechystá a my se nebudeme doprošovat. Přitom náš velvyslanec v USA ještě vloni říkal, že je to priorita, mezi řádky se zdálo, že je pomalu ruka v rukávě.

Rozpoutávat hysterii, strašit válkou a chovat se k veřejným penězům ve stylu hesla z cizího krev neteče není zrovna příklad hodný následování. Paní ministryni to ale jde. A když se někdo odváží ozvat, zapochybovat, zeptat nebo dokonce vzývat mír? Hned je za agenta cizí mocnosti. Kdo nepláče, může se smát, hezký kalendář si v archivech webu vyhledat.

K TÉMATU: Podívejte se na Partii s ministryní Černochovou (ODS) a stínovým ministrem Metnarem (za ANO).

Tagy:
válka nákupy kalendář stíhačky Jana Černochová vláda Dukla USA atlet tendr Ministerstvo obrany České republiky F-35 Lockheed Martin F-35 Lightning II Vojenský historický ústav Praha Aleš Knížek