KOMENTÁŘ: Nesnesitelná lehkost obvinění. Na scénu se vplížila praxe přirovnávání k Putinovi

Svého času bylo oblíbené obvinění „Reductio ad Hitlerum“. V zásadě ve skoro každé politické diskusi přišel dříve či později někdo s tím, že znehodnotí vaše argumenty s tím, že to samé přece říkal či prosazoval Hitler. Dneska Hitlerovu úlohu zaujal Putin, potažmo Kreml, případně „Rusové“. Máme tu nyní „Reductio ad Putinum“.

Jde o obvinění, které má ve slušné společnosti smrtící účinek – koneckonců jsme s Ruskem sice ne ve válce, ale rozhodně ve střetu, který ovlivní podobu Evropy na příští desetiletí. Jeden by tudíž řekl, že s takovým obviněním se bude nakládat opatrně, jako na lékárnických vahách... Aby to nedopadlo jako v té pohádce o pastýřovi, co pořád křičel „vlk, vlk!“, aby když se vlk konečně opravdu objevil, tak jeho pes už jen zívnul a vykašlal se na něj.

Komentáře a glosy

Texty zveřejňované v rubrice Názory se nemusí ztotožňovat s postoji redakce CNN Prima NEWS. Jedná se o autorské komentáře redaktorů a externích přispěvatelů.

Opak je bohužel pravdou. Jako kdyby možnost vmést někomu do tváře, že je agent Kremlu, způsobila některým lidem přímo fyzické potěšení. Jako kdybyste tímto jediným krokem právě zachránili Avdijivku od pádu. Nebo alespoň Českou republiku od pádu do ruského otroctví. Nic vás to nestojí, nic neriskujete, a přesto jste se zasloužili o stát.

Naposledy si s tím užil ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS). Ten si všiml zprávy, že Joe Biden prohlásil velikonoční neděli 31. března 2024 Dnem viditelnosti trans osob. Blažek to označil za progresivistické šílení a okomentoval to slovy: „Ani nejlepší Putinův propagandista by nevymyslel lepší způsob, jak doložit rétoriku Moskvy, že je Třetím Římem a poslední ochranou křesťanských hodnot před dekadentním Západem.“

Na sociální síti X se strhla očekávaná mela, a to zhruba na dvou frontách. Na té první mu účastníci twitterového provozu vyčítali, že Biden žádný den nevyhlásil, jen připomněl už existující Den viditelnosti trans osob (existující od roku 2009, pozn. red.), který je pevný, zatímco velikonoce jsou pohyblivé a shodou okolností letos se sešel Trans den se zmrtvýchvstáním Ježíše Krista.

Na druhé frontě se na něj sesypala obvinění, ze kterých vybíráme: „notičky z Kremlu“,  „Putinův propagandista“, „Jste jako Vandas“, „Dezinfo podle ruského vzoru“, „Užitečný idiot Putina“, „V Moskvě jsou spokojeni…“ Někde  zvládli oboje najednou.

Nebezpečná praxe progresivní levice

Jde o velmi nebezpečnou metodu progresivní levice – označit konzervativní názory, osoby nebo organizace za proruské pouze na základě toho, že mají konzervativní postoje, které mohou být stejné jako ty, které (alespoň deklaratorně) podporuje i Kreml.

Samozřejmě pokud souhlas s čímkoliv, co (alespoň deklaratorně) uznává Rusko, znamená, že jsme proruští, dostáváme se do dost ošidné situace. Rusko například také odsuzuje znásilnění – má to ve svém právním řádu. Rusko se například přihlašuje k multikulturalismu a etnické a náboženské toleranci. Putin se v tom úplně rochní.

Rusko se dokonce přihlašuje k obraně trpících zemí třetího světa před novodobým kolonialismem nebo k evropské integraci. Ano, i tak kdysi mluvil Putin v německém Bundestagu.

Označíme organizace bojující za práva žen, zastánce multikulturalismu, zastánce evropské integrace či ochránce životního prostředí za agenty Kremlu? Zní to dost divoce, že? Stejně jako když obviníte konzervativce z toho, že jen proto, že například nejsou pro manželství pro všechny nebo pro kdejakou oslavu transgenderu, jsou proruští. Mimochodem, zrovna tak by mohli být třeba „proafričtí“, protože africké země jsou velmi úporné ve svém odporu k jakékoliv formě uznání svazku gayů. Z nějakého důvodu se z toho ale stalo „ruské téma“ a každý, kdo je proti manželství homosexuálů, je v žoldu Kremlu. Přitom by klidně mohl  být v žoldu Ugandy.

Pojďme nyní ale zpět k bizarnímu boji  o „mezinárodní den“. Je fakt, že Joe Biden skutečně 31. březen vyhlásil dnem viditelnosti trans osob, alespoň pokud umím číst a trochu anglicky.

Argumentovat tím, že se jedná o uznávaný mezinárodní den, je trochu ošidné, protože za mezinárodní den se obvykle považuje den, který vyhlašuje OSN nebo její agentury.  Jinak by si mohl mezinárodní den vyhlásit každý.

Což se mimochodem taky stalo – Mezinárodní den viditelnosti trans osob vyhlásila aktivistka Rachel Crandall Cooper z Michiganu v roce 2009. Na Facebooku. Od OSN ani žádné odpovídající mezinárodní organizace uznaný není.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Putin věděl o riziku teroristického útoku v Moskvě předem

Tagy: