KOMENTÁŘ: Nulová sebereflexe Stačilo! a KSČM. Lenin není in, ale vrah, Che Guevara též

Ondřej Dostál a Kateřina Konečná

Koalice Stačilo! propaguje produkty s Leninem a Che Guevarou

I když se KSČM v posledních měsících kamufluje do značky mimořádně úspěšného projektu Stačilo!, svou pravou DNA nezapře. Stačí se podívat na webové stránky zmíněné koalice, přes které se velmi snadno můžete prokliknout na e-shop společnosti Futura. Ten nabízí trička s proslulými masovými vrahy, jako jsou zakladatel SSSR Vladimir Iljič Lenin nebo marxistický revolucionář Che Guevara. Kateřina Konečná má sice pravdu v tom, že se podobné produkty na západních tržnicích prodávají běžně, přesto však takové jednání poukazuje na nulovou sebereflexi českých komunistů.

Srp a kladivo, Gustav Husák, Hugo Chávez, „Lenin je in“ nebo slavná Che Guevarova fotografie známá jako hrdinný partyzán. Taková trička nabízí společnost Futura. Na její e-shop se dostanete zcela jednoduše. Stačí navštívit webovky koalice Stačilo! a na úvodní stránce kliknout na nepřehlédnutelnou kolonku „obchod“.

Že koalice Stačilo! propaguje trička s podobiznami představitelů totalitních režimů a masových vrahů, v uplynulých dnech kritizovali lidé na sociálních sítích, a to včetně některých pětikoaličních politiků. To šéfku KSČM Kateřinu Konečnou vyburcovalo k reakci. Europoslankyně mimo jiné uvedla, že podobné produkty jsou běžně dostupné na západních tržnicích.

Komentáře a glosy

Texty zveřejňované v rubrice Názory se nemusí ztotožňovat s postoji redakce CNN Prima NEWS. Jedná se o autorské komentáře redaktorů a externích přispěvatelů.

Ano, to je skutečně pravda. Pokud si budete chtít v Praze pořídit beranici se symbolem srpu a kladiva, zcela jistě ji seženete v jednom z obchodů na Václavském náměstí. Tričko s Che Guevarou si zase koupíte v každém druhém second handu, ale i v mnoha běžných obchodech s oblečením.

To ale nic nemění na tom, že Che Guevara, chcete-li Ernesto Guevara nebo el Che, se po kubánské revoluci angažoval v masových popravách politických oponentů a dalších nepohodlných osob. V této souvislosti je známý jeho výrok, který pronesl při projevu v OSN v New Yorku: „Stříleli jsme, střílíme a budeme střílet, dokud to bude nutné.“

Kromě chodu popravčích čet stál Che Guevara také za prvními kubánskými koncentračními tábory, kam kromě disidentů zavíral i homosexuály. Další Guevarův výrok říká: „Revoluce musí být nenávist a zabíjení.“

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Šílenost, kritizovala Konečná tresty pro Slovensko. Pospíšil argumentoval pravidly EU

„Úsměvné“ je také triko s Gustavem Husákem a nápisem „Tak co, děti moje. Máte se dobře?“. Tento vzkaz má v člověku zřejmě vyvolat pocit, že v časech šedé normalizace, prázdných obchodů, ostnatých drátů na hranicích a odporných provokací StB jsme se měli lépe než dnes. To snad ani nemá smysl komentovat...

A co říct na tričko s názvem „Lenin je in“? Že není... Ani trochu není... Teror a popravy „nepřátelských elementů“ bez soudu nejsou in. A in není ani Leninova výzva k vraždění kněží a zástupců buržoazie.

No co... Ať koalice Stačilo! klidně propaguje dál prodej produktů s lidskými zrůdami. Jen si na to ale vzpomeňme, až nám představitelé tohoto uskupení budou vysvětlovat, že Stačilo! není jenom KSČM a že KSČM není KSČ.

Tagy: