Šílenost, kritizovala Konečná tresty pro Slovensko. Pospíšil argumentoval pravidly EU

Jiří Pospíšil (TOP 09) a Kateřina Konečná (KSČM)

360° (254)

Že by Slovensko přišlo o miliardové dotace z EU? Je to šílenost a vměšování Evropské komise do právního státu, řekla v pořadu 360° na CNN Prima NEWS europoslankyně a předsedkyně KSČM Kateřina Konečná. Důvodem jsou změny ve slovenském právním systému. Podle bývalého europoslance Jiřího Pospíšila (TOP 09) však EU má svá pravidla a chce tím zabránit rozkradení evropských peněz.

Změny ve slovenském právním systému jsou podle Konečné pouze zástupným důvodem, proč chce Brusel zmrazit dotace Slovensku. „Evropské komisi vadí, že nechce posílat zbraně na Ukrajinu. Teď si prostě hledá důvod, jak jim to opepřit,“ řekla Konečná ve vysílání CNN Prima NEWS.

ČTĚTE TAKÉ: Fico si hraje na Orbána, ale jen všechny naštve, říká Chmelár. Levice na Slovensku i v Česku je mrtvá

Konečná nepovažuje proměnu slovenské justice za nikterak problematickou. „Fico zrušil prokuraturu, kterou nemá polovina států v Evropské unii. Není vůbec žádný důvod, aby za to byli perzekuováni,“ sdělila Konečná.

Únik spravedlnosti

Podle Pospíšila změny trestní legislativy ale povedou k tomu, že část funkcionářů předchozích vlád podezřelých ze závažné trestné činnosti unikne spravedlnosti. Jmenoval příklad: „Místopředseda SMERu unikl trestnímu stíhání, protože vláda SMERu zkrátila lhůty. Zkrátka je to zásah do právního státu.“

Pro podobné případy má podle Pospíšila Evropská unie pravidlo, aby ochránila své finanční zájmy. „Pokud některá země začne zpochybňovat vyšetřování korupce a majetkové trestné činnosti, mohou orgány EU rozhodnout, že jsou tím ohroženy evropské peníze, že mohou být rozkradeny,“ řekl Pospíšil.

Konečná si stála za svým názorem a hájila to tvrzením, že podobné zásahy se dějí i jinde, ale vadí jen někde. Pospíšil vyslovil přání, aby se nedělaly mezi členskými zeměmi rozdíly.

Evropský parlament již v lednu většinou 496 hlasů ku 70 přijal rezoluci odsuzující snahy vlády premiéra Roberta Fica měnit slovenské trestní právo a zrušit Úřad speciální prokuratury (ÚSP).

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Nerudová ostře ke Konečné: Komunisté řešili migraci tak, že stříleli lidi na hranicích

Tagy: