Souboj Babiše a Kalouska o post prezidenta by byl epický, myslí si komentátor Kolář

Petr Kolář a Dalibor Balšínek ve vysílání 360°.

Ve vysílání pořadu 360° na CNN Prima NEWS si političtí novináři zaspekulovali, kdo by mohl v nadcházejících prezidentských volbách na post hlavy státu kandidovat. Padlo jméno předsedy vlády Andreje Babiše či bývalého ministra financí Miroslava Kalouska. Tento souboj by si přál komentátor MF Dnes Petr Kolář. Podle šéfredaktora Týdeníku Echo Dalibora Balšínka by měl proti současnému premiérovi šanci jedině autentický politik.

Babiš ve sněmovních volbách se svým hnutím ANO sice získal přes 27 procent a společně s tím 72 poslaneckých mandátů, ale vzhledem k úspěchu koalice Spolu, která se již dohodla na memorandu o tvorbě vlády s Piráty a Starosty, se zdá, že současný premiér skončí v opozici.

Pro Babiše se tak nabízí možnost kandidovat za necelé dva roky na prezidenta. Současné hlavě státu Miloši Zemanovi totiž mandát končí zkraje roku 2023. Aktuálně se potýká s vážnými zdravotními problémy a nachází se v Ústřední vojenské nemocnici. Zeman již dříve zmiňoval, že by si na svém místě dokázal v budoucnu představit právě Babiše.

Balšínek ve studiu CNN Prima NEWS řekl, že nad Babišem by v prezidentské volbě mohl vyhrát jedině ostřílený politik. „Zatím jsem přesvědčen o tom, že to může vyhrát jen politik. Ne nějaký panák nastrčený skupinou miliardářů a dalších chytráků,“ řekl šéfredaktor Týdeníku Echo. Takový pokus podle něj nemůže nikdy vyjít. „Musí to být někdo, komu lidé budou věřit autentičnost,“ doplnil Balšínek.

Podobně to vidí i Kolář. „Musí to být autentický politik, ne panák, kterého dotlačíte do druhého kola, kde to většinou končí, pokud se tam dostane. Vzpomeňme na Jana Fischera, který se tam ani neprobojoval,“ připomněl komentátor.

Politická zkušenost je nutná

Kolář v pořadu 360° řekl, že se spekuluje o možné kandidatuře exministra financí a bývalého šéfa TOP 09 Miroslava Kalouska. Kvůli jeho střetům s Babišem by jejich duel nesl neuvěřitelně silný náboj.

Podle Koláře by šlo o epický souboj. „K tomu bych si koupil popcorn, mě by to bavilo. Bohužel si myslím, že by se Kalousek nedostal do druhého kola. Ale kdyby jo, tak by to bylo úžasné divadlo,“ dodal komentátor.

Šéfredaktor Týdeníku Echo k Babišovi poznamenal, že jeho hnutí ANO stojí a padá s ním. „Žádná jiná strana není tak silně postavená na osobě lídra jako ANO. Jeho protikandidát, aby měl šanci, musí být člověk autentický, musí mít politickou zkušenost. Čert ví, kdy prezidentské volby budou,“ řekl Balšínek.

Tagy: