Komentátor o obstrukcích: Je to jalový nástroj politiky, strany si ale nemají co vyčítat

Daniel Kaiser

K věci (26)

Korespondenční volba prošla po řadě obstrukcí prvním čtením ve Sněmovně. Podle komentátora webu Echo24 Daniela Kaisera jsou obstrukce jalovým nástrojem politiky. Uvedl to v pořadu K věci na CNN Prima NEWS.

Tomu, aby hlasování poštou prvním čtením vůbec prošlo, předcházelo více než 60 hodin obstrukcí. Používaly je především opoziční strany ANO a SPD. „Není to zakázaný nástroj v politice, byť teď Ústavní soud poslance nabádal, aby jej nezneužívali,“ řekl Kaiser ve vysílání CNN Prima NEWS.

ČTĚTE TAKÉ: KOMENTÁŘ: Korespondenční volba je problém. Plenta neexistuje jen tak pro srandu králíkům

Možnost korespondenční volby hodnotí podle něj všechny strany z hlediska svých zájmů. „Vládní strany si spočítaly, že by ze zahraničí mohlo připlout až několik set tisíc hlasů, což je od nich jasná ‚účelovka‘. Odpor ANO je ale také účelový. I toto hnutí mělo dříve přímo v programu zavedení této volby,“ uvedl komentátor.

Motivace obou stran tedy není nezištná. „Opozice bude muset couvnout, protože tohle se nedá provozovat donekonečna. Ovšem dnešní vládní strany se chovaly úplně stejně v minulém volebním období. V tomto punktu si tedy rozhodně nemají co vyčítat,“ dodal Kaiser.

Celý rozhovor je k dispozici ve videu výše. Daniel Kaiser se mimo jiné vyjádřil také k tomu, že Senátem neprošla Istanbulská úmluva.

Tagy:
opozice komentátor korespondenční hlasování SPD K věci ANO 2011 Daniel Kaiser obstrukce Poslanecká sněmovna ČR