Komentátor: Tlak Pirátů zesílí. Na to, že pětikoalice vydrží, bych nevsadil ani korunu

Politolog Lukáš Valeš se ve vysílání CNN Prima NEWS vyjádřil k vládnímu balíčku úspor.

Vládní koalice pěti stran, která v pondělí podepsala koaliční smlouvu, bude mít velmi těžké, aby vydržela pohromadě celé volební období. Ve vysílání CNN Prima NEWS se na tom shodl politolog Lukáš Valeš se sociologem Janem Herzmannem. Problémy očekávají především od Pirátů, v jejichž řadách je spousta odpůrců vznikající koalice, především po volebním neúspěchu v rámci svého spojenectví s hnutím STAN.

Přestože je v současnosti většina ve Sněmovně jasná, do budoucna lze podle komentátorů očekávat problémy. „Bude to stabilní podpora pro vyjádření důvěry vládě. Nicméně jestli celá koalice vydrží celé čtyři roky, na to bych si opravdu nevsadil,“ řekl Valeš ve vysílání CNN Prima NEWS.

Podobně hovořil také Herzmann: „Na začátku to bude bez problému, i kdyby náhodou pirátské fórum odmítlo podíl na vládě, ale 104 mandátů stačí. Jak se to bude vyvíjet dál, je velká otázka. Vládu čekají nesnadné kroky, hodně legislativních změn, hodně úprav v sociální i daňové oblasti a na tom se nemusí pět stran nutně vždy shodnout. Očekávám, že v průběhu volebního období bude takových momentů několik.“

„Každá koalice čas od času narazí v otázce velkých politických témat. Čím víc členů ta koalice má, tím častěji k tomu dochází, jak víme z historie. Pětikoalici jsme tady ještě neměli. Bylo by skutečně zázrakem, aby se tenhle vývoj neopakoval,“ doplnil.

Otázka bude, jak o své volební účasti rozhodnou Piráti prostřednictvím svého fóra. Opozice v rámci strany však může růst i v průběhu vládnutí. „V tuhle chvíli nevidíme do hlav lidí, kteří o tom budou na pirátském fóru rozhodovat. Víme, že předsednictvo jasně podpořilo podpis koaliční smlouvy. I kdyby fórum vyjádřilo podporu, tak ta opozice, která po prohraných volbách ve straně je, bude využívat každou příležitost, a jakmile se vláda dostane do úzkých, bude jenom sílit,“ sdělil Valeš.

Tagy: