Rezignace Mlejnka je marketingový tah, míní komentátoři. Rakušan je teď „nesestřelitelný“

Petr Mlejnek

Po necelých dvou měsících skončí ve funkci šéf civilní rozvědky Petr Mlejnek. Krátce po jeho jmenování se totiž objevily informace, že udržoval pravidelné kontakty s kontroverzním podnikatelem Michalem Redlem, jenž je hlavní postavou v kauze Dozimetr. Podle komentátora Martina Schmarcze je příčinou Mlejnkova odchodu jednání politiků. Opozice přitom volá také po rezignaci ministra vnitra Víta Rakušana (STAN), ten je však podle komentátora Miroslava Koreckého nyní neodvolatelný.

Vláda premiéra Petra Fialy (ODS), a především ministr vnitra Vít Rakušan, který Petra Mlejnka do funkce šéfa civilní rozvědky jmenoval, byli pod velkým tlakem opozice. Podle komentátora webu info.cz Martina Schmarcze Mlejnek odchází v důsledku jednání politiků. „Šéf rozvědky má být osoba, o které se nemluví. Politici o něm hodně mluvili, a to jeho pozici činilo neudržitelnou,“ řekl Schmarcz ve vysílání CNN Prima NEWS. Podle něj jde o důsledek špatného přístupu ke kauze Hlubuček.

Že Mlejnek na funkci rezignoval sám, je podle komentátora MF Dnes Miroslava Koreckého marketingová záležitost. „Koaliční schůzka se záhadně protahovala do pozdních hodin, z toho se dalo usuzovat, že se něco děje. Kdyby vláda byla připravena trvat na panu Mlejnkovi, smázlo by se to za hodinu,“ sdělil Korecký. Dodal, že scénář byl připraven předem. „Je to nejméně bolestivá varianta, kdyby vláda musela uznat, že udělala tragickou chybu, když dosadila Mlejnka, snížilo by to její obraz,“ podotkl Korecký.

Opozice ale volá i po rezignaci ministra vnitra Víta Rakušana. K tomu ale podle Koreckého nedojde. „Pokud se na pana Rakušana neobjeví něco nového, tlak ustojí. V tuto chvíli je Rakušan neodvolatelný a nesestřelitelný,“ řekl Korecký.

Tagy:
Vít Rakušan ministr vnitra CNN Prima NEWS Mladá fronta DNES kauza Dozimetr Petr Mlejnek