Rakušan k rezignaci Mlejnka: Mrzí mě to. Fiala čeká zklidnění situace

Ministr vnitra Vít Rakušan na zahájení kampaně hnutí STAN před komunálními volbami 2022 (19.4.2022)

Šéf civilní rozvědky Mlejnek po kritice rezignuje

Ministra vnitra Víta Rakušana (STAN) mrzí rozhodnutí Petra Mlejnka rezignovat na post ředitele civilní rozvědky. Měl podle něj veškeré předpoklady, aby funkci vykonával dobře, což za poslední měsíc a půl dokázal svou prací. Mlejnka však chápe, tlak byl podle něj enormní. Podobně Mlejnkovo rozhodnutí kvituje i premiér Petr Fiala (ODS) nebo šéf Pirátů a ministr pro místní rozvoj a digitalizaci Ivan Bartoš. K rezignaci se vyjádřili i další.

„Rozhodnutí mě mrzí, Petr Mlejnek měl veškeré předpoklady, aby funkci ředitele vykonával dobře. Což za poslední měsíc a půl dokázal svou prací. Jeho rozhodnutí ovšem chápu, tlak na něj, jeho rodinu i službu samotnou byl enormní,“ uvedl pro CNN Prima NEWS Rakušan. Ten si za výběrem Mlejnka na pozici ředitele civilní rozvědky tvrdě stál.

Rozhodnutí šéfa civilní rozvědky kvituje premiér Petr Fiala. „Oceňuji rozhodnutí pana ředitele Mlejnka. Očekávám, že jeho krok povede ke zklidnění situace v oblasti, která je pro bezpečnost České republiky důležitá,“ vzkázal CNN Prima NEWS Fiala.

Není prostor na chyby

„Důvody rezignace pana Mlejnka jsou pochopitelné. Teď je na panu ministrovi Rakušanovi, aby navrhl nástupce, který nebude vzbuzovat žádné pochybnosti. Není žádný prostor pro personální přešlap, UZSI musí vest odborník, který situaci rychle uklidni,“ sdělila pro CNN Prima NEWS předsedkyně Sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09).

Podobně mluvil i ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL). „Rezignace Petra Mlejnka je v této situaci dobré rozhodnutí, především pro úřad, který doposud vedl, který potřebuje pracovat lépe než v minulosti a mít dobrou pověst. Předpokládám, že pan ministr Rakušan co nejdříve na vládu přinese kvalitního kandidáta,“ sdělil pro CNN Prima NEWS.

Za správný a zodpovědný krok rezignaci Mlejnka považuje i šéf Pirátů Ivan Bartoš. Jeho strana v poslední době tlačila na vládu, ať Mlejnka z funkce odvolá. „Nyní je důležité, aby proběhl výběr nového šéfa civilní rozvědky a situace se stabilizovala i s ohledem na důvěru veřejnosti v naše zpravodajské služby a efektivní fungování úřadu. Primární je pro nás řešení energetické krize a pomoc občanům a firmám, na což se plně soustředíme,“ napsal redakci Bartoš.

Mlejnek své rozhodnutí potvrdil serveru Lidovky.cz, blíže to ale nechtěl komentovat. Část poslanců jak z opozice, tak i z vládních Pirátů vyzvala k výměně šéfa civilní rozvědky kvůli stykům s podnikatelem Michalem Redlem, obviněným v korupční kauze Dozimetr. Aféra kolem Mlejnka je také jedním z důvodů, proč opoziční hnutí ANO a SPD podala podnět ke svolání sněmovní schůze k vyslovení nedůvěry vládě.

Rezignaci lídra Starostů

Rakušan dříve mnohokrát uvedl, že Mlejnek má jeho důvěru. Šéf klubu Pirátů Jakub Michálek Mlejnkovo rozhodnutí ocenil. „Máme tu válku a energetickou krizi a musíme veškeré úsilí soustředit na to, abychom naši zemi tímto náročným obdobím zdárně provedli,“ napsal. Pomoc očekává i od opozice.

„Hnutí ANO trvá na tom, že odstoupit musí Rakušan,“ uvedl Babiš. Na čtvrteční schůzi k nedůvěře se nic nemění, za druhý důvod pro ni považuje to, že vláda podle něj nezvládá energetickou krizi. „Mlejnek byl jen jedním z mnoha. Kolik takových ‚prověřených‘ lidí asi dosadil STAN do funkcí?“ tázal se. „Rakušan musí odstoupit. Trváme na tom. A zítra to před hlasováním o nedůvěře vládě Petra Fialy důrazně uslyší celá Česká republika,“ napsal Babiš.

„Pan Mlejnek musel být zjevně pod extrémním tlakem a lidsky asi té jeho rezignaci rozumím,“ řekl ve středu novinářům ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (za STAN). Vláda podle něho Mlejnka k odstoupení nenutila, naopak se za něho postavila. „Já vycházím z toho, že jeho rezignace byla čistě jeho rozhodnutím, a předpokládám, že byla reakcí na mediální tlak a na ten hon, který na něj byl spuštěn,“ dodal Síkela.

Scházel se s Redlem

Mlejnek dříve uvedl, že se s Redlem scházel v minulosti pracovně, ale že nemohl vědět, že bude Redl v budoucnosti stíhán. Schůzky se uskutečnily v době, kdy Mlejnek působil v obchodní společnosti a vyhledával pro ni nové příležitosti. Mlejnek popřel, že by Redlovi předával informace z bezpečnostního prostředí. Rakušan dříve uvedl, že důvodem k odvolání Mlejnka z čela zpravodajské služby by bylo nezískání bezpečnostní prověrky na úroveň přísně tajné.

Policisté v červnu v kauze Dozimetr obvinili kvůli hospodaření v pražském dopravním podniku více než deset lidí. Patří k nim vedle Redla už bývalý primátorův náměstek za STAN Petr Hlubuček a někdejší člen představenstva podniku Matej Augustín. Redl byl už v minulosti stíhán v souvislosti s trestnou činností Radovana Krejčíře. Podle serveru iROZHLAS.cz unikl v těchto kauzách postihům kvůli údajné psychické nemoci. Od roku 2008 je Redl podle soudů oficiálně částečně nesvéprávný a potřebuje opatrovníka.

Tagy: