Problém v cestování pro první očkované. Část zemí uznává vakcínu jen omezenou dobu

Ilustrační foto

Očkování do Rakouska platí jen 270 dní

Lidé, kteří se nechali očkovat proti covidu jako jedni z prvních v Česku, budou mít složitější cestování. Oblíbené turistické destinace českých dovolenkářů – Rakousko a Chorvatsko – uznávají očkování jako důkaz bezinfekčnosti pouze devět měsíců. Pokud se do jedné z těchto zemí chystáte, měli byste si dobře spočítat, kolik dní od vašeho očkování uplynulo.

Maximálně 270 dní. Nanejvýš tak staré může být očkování – nebo doba od prodělání covidu – při cestě do Rakouska a Chorvatska, aby se Češi vyhnuli povinnosti nechat se testovat. Premiér Andrej Babiš (ANO), který se nechal oficiálně naočkovat jako první v Česku, dostal svou druhou dávku 24. ledna. V jeho případě vychází 270denní lhůta na druhou polovinu října.

Plně očkovaných začalo v Česku přibývat v květnu. Zejména pokud se lidé nechali očkovat dříve, měli by si pohlídat, kdy jim termín očkování pro Rakousko a Chorvatsko vyprší. Řešit to mohou třeba kvůli zimní dovolené v Alpách. „Myslím, že to je ještě hodně daleko od většiny lidí, kteří se očkovali. Do té doby se mohou věci ještě mnohokrát změnit,“ podotkl místopředseda Asociace cestovních kanceláří Jan Papež.

Pokud by ale pravidla zůstala stejná a někomu by přece jen 270 dní od očkování uplynulo, nadále se do Rakouska a Chorvatska dostane, jen to bude složitější. „Muselo by se přejít na systém testů tak, jako to mají neočkovaní,“ doplnil Papež.

Problém s cestováním by mohla vyřešit třetí dávka očkování. Tu ale Česká vakcinologická společnost doporučuje pouze rizikovým skupinám. Ministerstvo zdravotnictví by o možnosti podávání třetí dávky mělo rozhodnout v pondělí.

A kdo pojede z Chorvatska nebo do něj, příští týden bude poslední, kdy bude mít tranzit přes Slovinsko snazší. Po 5. září už budou turisty v zemi stavět kontroly.

Tagy: