Komu patří kokain v banánech? Kriminalistům pomůže systém Reliéf i možné otisky prstů

Téměř 650 kilo kokainu našli zaměstnanci hypermarketu mezi banány.

Pokračování případu nalezeného kokainu mezi banány

Bezmála 650 kilogramů kokainu, nalezených mezi bednami banánů ve skladu hypermarketu v Klecanech u Prahy, projde policejní expertízou. Během ní se budou odborníci snažit najít stopy, které by je dovedly až k výrobcům. Pomůže jim i systém Reliéf, který vyvinula Národní protidrogová centrála.

V tomto případě se nejspíš stala chyba v přepravním řetězci, kterým narkobaroni dostávají drogy do Evropy. Namísto toho, aby je někdo vyzvedl a skončily na černém trhu, objevili bezmála 650 kilo kokainu překvapení zaměstnanci distribučního centra jednoho z hypermarketů. Narkotika byla ukrytá v přepravkách mezi banány v bio kvalitě.

„Zajištěný kokain bude dodán do kriminalistického ústavu, kde proběhne znalecké zkoumání. Odborníci se budou snažit zajistit kriminalisticky relevantní stopy. To znamená, že se zaměří na chemické složení nebo třeba otisky prstů,“ uvedla pro CNN Prima NEWS Lucie Šmoldasová, mluvčí Národní protidrogové centrály.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Banány plné kokainu v Česku: Válku s gangy jsme prohráli, prorostly do politiky, říká expert

Zásilka „banánů“ mířila z Ekvádoru do Amsterdamu. To je první stopa, které se policisté mohou chytit. Při zjišťování, komu narkotika patří a kdo je vyrobil, budou kriminalisté spolupracovat s Interpolem. Pomocníkem jim bude i speciální systém Reliéf, který vyvinula Národní protidrogová centrála. „Všechny cihly kokainu budou podrobeny mechanoskopickému zkoumání, a díky tomu se může zjistit třeba to, na jakém lisu byly vyrobeny,“ pokračovala Šmoldasová.

Plány zhatila kapacita přístavu

Až kriminalisté ukončí všechna zkoumání, zabavený kokain – v hodnotě zhruba dvou miliard korun – skončí ve spalovně. Stejně jako rekordní zásilka, kterou loni objevili zaměstnanci v několika supermarketech v Královéhradeckém kraji.

Tehdy to bylo 840 kilogramů kokainu. V prodejně v Rychnově nad Kněžnou se mělo najít 60 beden, v Jičíně asi 36. V tomto případě už policisté zjistili, proč se drogy dostaly až do České republiky. Pašerákům zhatila plány kapacita přístavu.

„Loď měla zakotvit v Antverpách a pravděpodobně, vzhledem ke kapacitě přístavu, nakonec byla změněna trasa. Takže v Antverpách pravděpodobně někdo na drogy čekal, ale loď připlula do Hamburku. Tím pádem se zboží dostalo až k nám,“ doplnila Šmoldasová.

I největší zabavená zásilka drog byla ukrytá mezi banány. Právě ovoce je podle národního protidrogového koordinátora Jindřicha Vobořila častým cílem pašeráků narkotik. „Prochází rychle celnicí. Tohle rychloobrátkové zboží, obzvlášť ovoce, které se rychle kazí, je dobrým místem, kam takové látky umístit,“ sdělil Vobořil.

Tagy: