Banány plné kokainu v Česku: Válku s gangy jsme prohráli, prorostly do politiky, říká expert

Jindřich Vobořil

Válku s drogovými gangy jsme prohráli, říká Vobořil

Organizované drogové skupiny jsou často propojeny s nejvyššími patry politiky. Jejich špičky jsou proto nepostižitelné, řekl ve vysílání CNN Prima NEWS národní protidrogový koordinátor Jindřich Vobořil. Podle něj se z kokainu stala takzvaná statusová droga a mezi vyšší střední třídou je její užívání pravidelnou součástí večírků.

„Drogové skupiny jsou mezinárodní a organizované. Často jsou propojeny s nejvyššími patry politiky nebo přímo s vládami. Asi se to už nedá vymýtit. Myslím si, že takzvanou válku proti drogám jsme prohráli, protože některé drogové špičky jsou nepostižitelné,“ uvedl v pořadu Nový den na CNN Prima NEWS Vobořil.

ČTĚTE TAKÉ: Kokain mezi českými banány? Chyba. Šmoldasová prozradila, co bude s drogami dál

Dalším problémem je, že poptávka po drogách celosvětově roste. Zdůvodnil to bohatnutím společnosti. Jako jeden z prostředků boje zmínil prevenci a postěžoval si na nedostatek financí v sektoru protidrogové prevence.

„Stát dává na prevenci proti drogám asi 600 milionů korun, což je strašně málo. Je to řádově méně než západní i východní země,“ popsal Vobořil. Nejméně financí jde podle něj do primární prevence a vzdělání obyvatelstva.

Zejména kokain se podle národního protidrogového koordinátora stává statusovou drogou. „Ve středně vyšších a bohatších příjmových skupinách začíná být pravidelnou součástí večírků a různých setkání včetně pracovních,“ dodal Vobořil.

Přes půl tuny kokainu nalezli v sobotu odpoledne v distribučním centru zaměstnanci obchodního řetězce v Klecanech u Prahy. Při rutinním vykládání zásilky bio banánů si povšimli zvláštních balíčků s bílým práškem. Ihned proto kontaktovali policii. Zásah tak začal v odpoledních hodinách a trval až do noci. Podle Vobořila se hodnota 646 kil drogy pohybuje v miliardách korun.

Příběh kauzy plné banánů a kokainu sledujte v nové minisérii Banáni – již brzy na prima+

Tagy: