V sušeném ovoci i mezi banány. Podívejte se, kudy drogy proudí do Česka

Lisované kostky kokainu, v krabicích od banánů, nalezli dnes odpoledne pracovníci supermarketu v Jičíně a Rychnově nad Kněžnou.

Šmoldasová o nálezu kokainu v řetězci

Kromě sobotního nálezu 646 kil kokainu mezi banány v distribučním centru jednoho ze řetězců v Česku dochází k podobným objevům celkem pravidelně a často za přispění protidrogového útvaru. Zatím největší množství drogy na našem území bylo zadrženo loni v červnu. Policisté tehdy zajistili v českých supermarketech 840 kilogramů kokainu. To největší zásilka této látky v Evropě čítala v únoru v roce 2021 více než 16 tun ukrytých v pěti kontejnerech odeslaných z Paraguaye. O aktivitě drogových kartelů vypovídá i nedávný případ z Rotterdamu, kdy došlo k zadržení více než osmi tun.

Čeští policisté již v minulosti několikrát zasahovali v souvislosti se zadržením většího množství zakázané látky, která se nejen k nám dostává ze zemí Jižní Ameriky.

Podívejte se na ty nejzásadnější případy, kdy došlo k nálezu této drogy ve velkém:

  • Přímá linka z Kolumbie

V půlce října roku 1997 policie v Opočně na Rychnovsku odhalila policie 60 kilogramů kokainu za zhruba 120 milionů Kč (později uváděno až 350 milionů Kč) v nákladním voze s kolumbijskou kávou. Za organizování obchodu byl odsouzen majitel firmy Cafe Urban Václav Novotný-Urban, a to na 14,5 roku vězení. Propuštěn byl v roce 2009 po odpykání dvou třetin trestu.

ČTĚTE TAKÉ: Tři tisíce kilo kokainu mezi banány. Celníci v Rotterdamu zabavili obří zásilku s drogami

  • Operace Vamp

O rok později – v listopadu – následovalo zatčení šéfa kokainového gangu, dvou členů jeho vedení a zadržení zhruba 36 kg kokainu až za čtvrt miliardy korun, čímž skončila po čtyřech měsících policejní operace „Vamp“. Pašeráci byli čeští občané, celkem z Kostariky nejspíše propašovali 70 kg této návykové látky.

  • 117 kg v sušeném ovoci

Policie při šestiměsíční operaci Vigo, která vyvrcholila 20. března 1999, zajistila ve skladu jedné z firem v Malém Borku na Mělnicku 117 kg kokainu ukrytého v zásilce sušeného ovoce. Hodnota drogy na nelegálním trhu byla odhadem půl miliardy Kč.

  • Nizozemci a náhodný nález mezi banány

Na konci února 2013 došlo k odhalení zásilky 31 kilogramů kokainu na Letišti Václava Havla v Praze. Drogu pašovali tři Nizozemci, kteří s návykovou látkou odhadem za 60 milionů korun přicestovali z Dominikánské republiky. O dva roky později došlo na území hlavního města k dalšímu nálezu. V supermarketu na Zbraslavi se našlo dalších 100 kilogramů mezi banány. Šlo o náhodný nález, policie ani celníci větší objem látky do té doby nezajistili.

  • Zadržený drogový gang

V polovině listopadu roku 2017 policie oznámila, že zatkla drogový gang, u kterého našla 8,4 kilogramu kokainu. Skupina dovážela drogu z Jižní Ameriky, se zbožím směřovala přes Nizozemsko do dalších států EU. Gang by si podle detektivů přišel téměř na sedm milionů korun.

  • Rekordní zásilka z minulého roku

Podle dostupných údajů pochází dosud největší nález kokainu z 10. června 2022. Strážci zákona se tehdy setkali s podobnou metodou pašeráků, jako tomu bylo u posledního případu, který se udál v tuto sobotu v obchodě za Prahou, konkrétně v Klecanech, kdy se objevilo 646 kil kokainu v zásilce banánů. V českých supermarketech o rok dříve zajistili v bednách s tímto tropickým ovocem 840 kilogramů bílého prášku. Prodejcům by takové množství drogy vydělalo více než dvě miliardy korun.

Lisované kostky kokainu tehdy našli nejprve pracovníci supermarketů v Jičíně a Rychnově nad Kněžnou. Policisté ve spolupráci s Celní správou poté kontrolovali i další místa, kam bylo zboží stejné šarže distribuováno.

Také v červenci bylo podle informací Deníku.cz nalezeno až 250 kilogramů kokainu, a to v dodávce v areálu v Sobědruhách na Teplicku, kde se zpracovávají nerostné suroviny.

Až 8 tun zabaveného kokainu v Rotterdamu

Nebývalý nález čekal během prvního letního měsíce také na nizozemské celníky. Ti zabavili v Rotterdamu kokainovou zásilku o hmotnosti více než 8 tun, která byla ukrytá v kontejneru s banány. Informaci přinesla agentura Reuters s odkazem na nizozemskou prokuraturu, podle níž jde o největší balík zabavený v tomto přístavu. Jelikož se jedná o největší evropský přístav, daří se tamním úřadům objevovat podobné zásilky poměrně často.

Drogy putovaly z Ekvádoru přes Panamský průplav do Rotterdamu, než je 13. července při kontrole kontejneru našli speciálně vycvičení psi. Zátah byl utajen, aby pomohl při vyšetřování, které nadále pokračuje, uvedl mluvčí prokuratury. Drogy v odhadované hodnotě 600 milionů eur, tedy asi 14,5 miliardy Kč, byly mezitím zničeny. Úřady ve spojitosti ze zabavenou zásilkou zatím nikoho nezadržely.

Tagy: