USA za týden ukončí evakuaci z Kábulu, stáhnou se i vojáci. Tálibán lhůtu neprodlouží

Spojené státy chtějí dokončit do 31. srpna evakuace z Afghánistánu, nad nímž přebralo před více než týdnem při bleskové ofenzivě kontrolu radikální islamistické hnutí Tálibán, uvádí podle stanice BBC americké ministerstvo obrany. Do tohoto termínu se ze země mají stáhnout američtí vojáci. Po prodloužení termínu evakuací volá Británie, Francie a Německo. Tálibán naopak varuje, že změna by byla porušením dojednané dohody.

USA z Afghánistánu od 14. srpna, kdy zahájily intenzivní evakuace, přepravily již 37 tisíc lidí, upřesnil před novináři v Pentagonu generál Hank Taylor. Mnoho dalších lidí, kteří chtějí uprchnout z Afghánistánu, kde kvůli postupu Tálibánu panuje nepřehledná bezpečnostní situace, ale zoufale čeká na letišti v Kábulu nebo v jeho okolí. Tlačenice ztěžují přístup těm, kdo mají na evakuaci nárok.

Bezpečnostní poradce Bílého domu Jake Sullivan je přesvědčen, že všichni Američané, kteří chtějí opustit Afghánistán, tak budou moci učinit ještě před vypršením termínu. Upřesnil, že USA jsou s Tálibánem v každodenním kontaktu „prostřednictvím politických i bezpečnostních kanálů“, přestože přímá jednání prezident Joe Biden zatím nepředpokládá.

Na otázku, zda Biden zvažuje posunutí termínu pro stažení amerických sil, Sullivan podle agentury Reuters odpověděl, že prezident řeší situaci „den po dni“ a rozhodnutí bude přijímat postupně. Také mluvčí Pentagonu John Kirby dříve sdělil, že USA se soustředí na to, aby stažení vojsk dokončily do konce měsíce.

Tálibán navíc prohlásil, že neprodlouží lhůtu pro odchod amerických jednotek z Afghánistánu. Podle zdrojů Reuters z řad Tálibánu o to ani žádná ze západních vlád nepožádala. V úterý budou o situaci v Afghánistánu jednat lídři skupiny vyspělých ekonomik G7.

Tagy: