Konec na Euru očima Vízka: Takové tažení jsem nečekal. Schick je bombarďák, ať přestoupí

Před fotbalovým mistrovstvím Evropy tipoval, že Češi nezískají v základní skupině ani bod. Proto teď Ladislav Vízek musí vystoupení skvadry Jaroslava Šilhavého hodnotit pozitivně. Opona se zatáhla až po čtvrtfinálovém duelu s Dány (1:2). Bývalý československý reprezentant přidává pro CNN Prima NEWS svůj pohled na věc.

Vsadil jsem poměrně dost peněz na Dány, věděl jsem, že to bude ohromně těžký zápas. A zároveň také to, že jsem smolař.

Dánsko rychle vedlo 2:0, ale musím pochválit naše mužstvo, protože celý druhý poločas soupeře tlačilo. Hra se mi po změně stran moc líbila. Řekl bych, že jsme nakonec na Euru vůbec žádnou ostudu neudělali a čtvrtfinálové utkání bylo spíše remízové.

Zvláště prvních deset minut druhé půle mě nadchlo. Říkal jsem si: ‚Jéžiš, oni snad opravdu rychle docvaknou skóre.‘ Dali jsme gól, jenže po chvíli to lehce opadlo. Začalo se to kosit, přišla zranění, což víceméně narušilo dosavadní tlak. Nicméně jsme i tak útočili, byť většinou jen přes nějaké centry. I z těch se ale může něco narodit. Těžko radit, co se mělo vymyslet. Dánům výtečně zahrál stoper AC Milán Simon Kjær, který všechno odvrátil, a to, myslím, rozhodlo. K žádné hlavičce jsme se nedostali. Jinak jsme měli všechno – chuť, nasazení.

Před zápasem jsem se bavil s pár lidmi a shodli jsme se na tom, že měl na levém kraji obrany hrát stejně jako proti Nizozemcům Pavel Kadeřábek. Ne Jan Bořil, který měl naposledy karetní trest. Neříkám, že přes Bořila šel jeden z těch dvou gólů, ale podle mě se vítězná sestava nemění. Každopádně to nepovažuji za chybu.

Celkově musím říct, že jsem cestu až do čtvrtfinále opravdu nečekal. Před turnajem jsem tipoval, že neuděláme ani bod. Nejdůležitějším zápasem v našem tažení byl hned ten první se Skotskem. To bylo pro nás nejtěžší utkání a my ho vyhráli 2:0. Kdybychom ho nezvládli, nepostoupíme. Nikdy. A podívejte se, co se nakonec stalo. Vítězství nad Skoty nám vychytal Vaclík a vystřílel zázračný Schick.

A když už jsem u Schicka… Jedním slovem bombarďák. Na turnaji se trefil levačkou, hlavou, dál gól z penalty a teď proti Dánům poslal míč do sítě pravou nohou. Naše jednička. Dal pět branek, což je fantastické. Nevím, jestli zůstane v Bayeru Leverkusen po tom, co předvedl. Mohl by po něm sáhnout nějaký velký klub, protože stále je v 25 letech celkem mladý. Hrozně bych mu to přál, toto Euro mu strašně pomohlo. Leverkusen určitě není špatný tým, ale na základě výkonů na mistrovství Evropy bych si dokázal představit nějaký více světový.

No a Dánové v semifinále? Ti mají úžasný charakter a musím říct, že pro ně přijde další malinká nespravedlnost. Pokud budou hrát s Anglií – jakože očekávám, že přes Ukrajinu postoupí – bude se utkání konat na londýnském Wembley. A to je pro mě prostě nefér. Zase – pravděpodobně – budou hrát Angličani doma. Vím, jakou jim to dává výhodu. O to to budou mít Dánové těžší. Diváci Seveřany opravdu drží, do toho musíme připočítat, jak se semkli po kolapsu Christiana Eriksena.

Kdyby se hrálo v Římě, Seville… To by bylo daleko spravedlivější. Takto se bude hrát na stadionu, kde Anglie ještě nedostala ani gól a neprohrála. Trochu mě to mrzí, ale určitě budu dál fandit Dánům.

Tagy: