Smrt „vodního boha“ oplakávají i přírodovědci. Znamená konec pro celý starobylý druh?

Na březích jezera Đồng Mô v Hanoji objevili místní mrtvého „vodního boha“. Smrt obrovské želvy, která měla 93 kilogramů a 156 centimetrů, vyvolala silné emoce i v ochráncích přírody. Želva byla totiž poslední známou samicí svého druhu, což by znamenalo vyhynutí kožnatek Swinhoeových.

Od dubna 2023, kdy bylo tělo obrovské želvy ve vietnamském hlavním městě objeveno, se vědci snaží zjistit, jestli ještě pro její druh existuje naděje. Zatím to tak ale nevypadá. Celková populace se smrtí poslední známé samice snížila na tři kusy – dva samce žijící v Číně a jednoho v hanojském jezeře Xuân Khanh.

ČTĚTE TAKÉ: Zemědělci způsobili včelí armagedon. Miliony opylovačů už z úlu nevyletí, mohou za to pesticidy

„Příčinu smrti musíme ještě potvrdit,“ uvedli přírodovědci, kteří tělo želvy zkoumají. Pracují s několika teoriemi, co se jí mohlo stát. Zemřít podle nich kožnatka mohla po srážce s lodí, důsledkem znečištění životního prostředí nebo stresu.

„Jedná se o exemplář, který jsme v posledních letech monitorovali. Je to pro nás obrovská rána. (...) Byla to velká zdravá samice, která měla zřejmě vysokou reprodukční schopnost. Klidně mohla naklást sto i více vajec ročně,“ řekl Tim McCormack, ředitel Asijského programu na ochranu želv, pro časopis TIME.

Zmařené naděje

Kožnatky Swinhoeovy se přitom už jednou v totožné situaci ocitly. V roce 2019 čínské úřady oznámily, že poslední známá samice zahynula. Stalo se tak v řece Jang-c'-ťiang krátce po neúspěšném pokusu o umělé oplodnění. O dva roky později ale přišla dobrá zpráva – ukázalo se, že další samice žije za hranicemi ve Vietnamu, což znovu oživilo naději na zachování druhu.

S tou je teď nejspíš definitivní konec. Přírodovědci jako McCormack si ale nemohou dovolit ztrácet čas truchlením. Stále je totiž možné, že se někde ve Vietnamu nebo Číně ukrývá další samice. A tak vědci vyrážejí na další a další výpravy na venkov, aby se místních vyptávali, jestli posvátného tvora nezahlédli.

Legenda o želvím bohu

Kožnatka Swinhoeova je největším žijícím druhem sladkovodních želv na Zemi. Kdysi se jim dařilo v celém severním Vietnamu a jižní Číně, jejich počty ale začaly rychle ubývat zejména kvůli nadměrnému lovu a znečištění prostředí, ve kterém po tisíciletí žily.

Tyto želvy mají přitom ve Vietnamu obrovský kulturní význam. Předpokládá se totiž, že právě odtud pochází inspirace pro vyobrazení Kim Quoye, bájného zlatého želvího boha, který se objevuje v několika vietnamských legendách. Čas od času se má vynořit z vod a pomoci zahnat nepřátele. Možná má Kim Quoy nejvyšší čas, aby se vrátil a zachránil „svůj“ druh...

Nepřehlédli jste? Medvěd vyskočil z popelnice na ředitele školy:

Tagy: