Zemědělci způsobili včelí armagedon. Miliony opylovačů už z úlu nevyletí, mohou za to pesticidy

Chorvatští včelaři se při hranicích s Maďarskem potýkají s masivním úhynem. Někteří z nich přišli o veškeré své úly. Z tragédie, která otřese místním ekosystémem, viní zemědělce z okolních polí. Ti měli svou úrodu řepky nezodpovědně postříkat pesticidy v rozporu se správnými zásadami. Incident prošetřuje inspekce.

Včelař Mladen Mikulan se rozloučil se včelami ze svých 24 úlů se slzami v očích. „Kdyby byla dobrá sklizeň, tak jsem přišel o 400 kilogramů medu,“ vylíčil tamní stanici Dnevnik Nove TV. O viníku má jasno a ukazuje na nedaleké řepkové pole. Podle něj by se pesticid měl na plodinu aplikovat před vykvetením, zemědělec ale tak učinil příliš pozdě, čímž opylující pracanty otrávil.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Zrušte omezení dovozu obilí, volá Ukrajina. V EU nemá co dělat, nepotřebujeme ho, řekl expert

„Sám mi potvrdil, že ji postříkal. Řekl, ať na něj klidně pošlu inspekci,“ vysvětlil Mikulan stanici RTL Danas. Příslušný orgán potvrdil farmářovo pochybení. Pokuta, kterou dostane, tvoří však pouze zlomek škody, kterou včelaři napáchal.

„Myslím, že by se za to měl zodpovídat. Pokud to nebude potrestáno, bude se to dít stále častěji,“ sdělil reportérům Dnevniku zlomený Mikulan. Podobné situaci čelí i Dražen Bogdan, další včelař z oblasti, pro kterého prý včely představují celý jeho život: „Musíte s nimi pracovat, musíte jim přát dobré ráno i dobrou noc,“ vysvětlil.

Nejde o první podobný incident

Zemědělská inspekce má celou záležitost dále prošetřit a navštívit další včelaře. Podle odhadů jde o miliony uhynulých včel, toto číslo však v nadcházejících dnech může dále růst. „Zodpovědný přístup by přitom měl být výhodný pro farmáře i včelaře. Výrazné zlepšení zemědělské produkce díky opylování včelami je vědecky prokázáno,“ povzdechl si na závěr odborník Marin Kovačić s tím, že k podobným incidentům dochází v posledních letech opakovaně.

Tagy: