Konec narkoturistiky. Muzeum drogového bosse Escobara šlo k zemi, o demolici rozhodla radnice

V kolumbijském Medellínu tento týden zbourali dům, který léta fungoval jako neoficiální muzeum drogového bosse Pabla Escobara. O jeho demolici rozhodla místní radnice a majitel domu. Escobarův bratr Roberto, se jí marně snažil zabránit u soudu. Dům byl podle deníku El Espectador už od roku 2018 uzavřen, protože podle úřadů podporoval narkoturistiku, která je ve městě zakázaná.

„V pondělí ráno jsme dorazili na místo s asi 50 úředníky a demoliční četou, k našemu překvapení nás ale majitel domu předběhl a na místě už jsme našli jen velký starý trezor uprostřed trosek,“ řekl jeden ze zaměstnanců radnice Omar Rodríguez. Escobarův bratr se dlouho snažil demolici zmařit, rezignoval ale poté, co dal soud zapravdu radnici.

ČTĚTE TAKÉ: Kolumbie žádá legalizaci kokainu. Válka proti drogám je nesmyslná, sdělil prezident

Narkobaronův bratr umožňoval za poplatek turistům prohlídku domu, v němž dělal také prohlídky Escobarův dvojník. Návštěvníci tam mohli vidět řadu fotografií Escobara od dětství až po dobu, kdy se stal lídrem medellínského kartelu, sbírku jeho košil, motorky, auta či vodní skútr Jamese Bonda, ale také například dutý stůl, který sloužil jako skrýš pro zbraně. Turisté se také mohli vyfotografovat s plakáty s nabídkou milionů dolarů za informace vedoucí k dopadení Escobara a jeho mafiánských kolegů.

Pablo Escobar, který se narodil v prosinci 1949, začínal s prodejem pašovaných cigaret. Od 70. let pracoval pro drogové dealery, pro něž také unášel lidi kvůli výkupnému. V roce 1975 zprovoznil první trasu, po níž pašoval drogy do USA. Záhy se tak vypracoval, že v 80. letech jeho medellínský kartel zásoboval americký trh odhadem 80 tunami kokainu měsíčně. V Escobarově válce s konkurenčními kartely přišlo o život nejen v Kolumbii několik stovek policistů, soudců i prominentních politiků.

A zatímco pro USA a kolumbijskou vládu byl Escobar nepřítelem číslo jedna, pro některé Kolumbijce byl „novodobým Robinem Hoodem“. Chudý lid si kupoval výstavbou sportovišť, škol i nemocnic. V roce 1991 se Escobar pod příslibem, že nebude vydán do USA, vzdal. Skončil ve zvláštním vězení, na jehož stavbu nejprve osobně dohlížel a z něhož pak dál řídil svůj kartel. Když ho vláda chtěla později přemístit do běžné věznice, uprchl. Skrýval se skoro rok a půl, než policie jeho úkryt odhalila a v prosinci 1993 ho při přestřelce zabila.

Tagy: