Revoluce na Wimbledonu. Tenistky už nemusí být celé v bílém, kvůli menstruaci

Jestli se v nějakém sportu mají ctít pravidla a slušnost, pak v tenise. Vztek v podobě házení raketou či nadávek je trestán varováním, případně odečtením fiftýnu. Speciální událostí je pak Wimbledon, který po hráčích a hráčkách požaduje speciální dress code – kompletně bílý úbor. Ženské tenistky by ale brzy měly vybírat z pestřejšího „šatníku“. Vedení travnatého grandslamu je pro změnu kvůli sílícím hlasům kritiček. Ty tvrdí, že během menstruace může být pro dámy z kurtů značně nepříjemné hrát před zraky celého světa ve světlém oblečení.

Krátce střižený pažit, jahody se šlehačkou a bílá. To jsou symboly nejprestižnějšího tenisového turnaje. Poslední z nich může mít zanedlouho menší význam, protože Wimbledon brzy u žen rozvolní pravidla týkající se povinného bílého oblečení, jak informuje Daily Mail.

Boty, ponožky, čelenka, zápasové šaty a krátké elasťáky pod nimi. To všechno musí mít podle dlouholeté tradice stejnou barvu, a to tu nejsvětlejší. V poslední době je patrný apel na pozměnění zavedených pořádků především kvůli přilnavému oblečení zakrývajícím intimní partie. Wimbledon je obsypán fotografy, zápasy snímají a přenáší obraz do celého světa kamery s vysokým rozlišením.

Už během letošního tenisového svátku v londýnském All England Clubu se v areálu shlukla skupina žen říkajících si „Address The Dress Code“. Skrze červené šortky se snažily poukázat na to, že je nevhodné, aby se tenistky ukazovaly milionům lidí v bílé v době jejich menstruačního cyklu. Před pár dny se ozvala i Judy Murrayová, matka trojnásobného grandslamového šampiona Andyho Murrayho. Podle ní je nevyšší čas říznout do tradice a zbavit profesionálky zbytečného stresu.

Upozornila, že dříve bylo zvykem nosit bílou v leckterých sportech. „Téměř všechny sporty nyní přešly na barevné oblečení. Myslím, že teď je doba pokročilejší a možnost hovořit o tomto tématu je větší. Když máte na sobě vše bílé, při hře se vám pak může stát, že něco unikne... Nedokážu si představit více traumatizující zážitek, než je tento,“ podotkla pro zmiňovaný Daily Mail Murrayová, která je tenisovou trenérkou.

Zdůraznila právě fakt masivní sledovanosti turnaje. A zmínila, že je ráda, že v rozhodovací komisi pořadatelů sedí ženy, které musí mít pro problematiku pochopení.

Nemýlila se, zpětná vazba Wimbledonu byla rychlá. „Upřednostňování zdraví žen a podpora hráček na základě jejich individuálních potřeb je pro nás velmi důležitá a vedeme jednání s asociací WTA,“ zněla odpověď.

Na slavné akci v příštím roce by stále měla platit povinnost nosit na vrchní části těla bílé oblečení. Ale železné pravidlo už se nebude týkat šortek.

Tagy:
oblečení tenis Wimbledon tenista menstruace Daily Mail sport Andy Murray Ženská tenisová asociace oděv tenistky All England Lawn Tennis and Croquet Club tenis Judy Murrayová Judy Murray