Navrátilová: Rakovina? Šok, ale brečela jsem půl minuty a pak se hned ptala, co mám dělat

Během své kariéry vyhrála 18 grandslamových titulů ve dvouhře a 40 titulů ve čtyřhře.

Navrátilová o rakovině i tenisových rivalitách

Říjen je celosvětově připomínám jako měsíc boje proti rakovině prsu. Krutou diagnózu si před 12 lety vyslechla i jedna z nejlepších tenistek historie Martina Navrátilová. Česká rodačka s americkým pasem v rozhovoru pro CNN mluvila i o těchto těžkých časech, které zvládla úspěšně překonat.

V roce 2010 si 18násobná grandslamová šampionka vyslechla slova, kterých se každý smrtelník bojí: „Máte rakovinu“. Měla to štěstí, že jí byla diagnostikována neinvazivní forma karcinomu prsu známá pod zkratkou DCIS. Sama o ní mluví jako o dobré rakovině. Přesto, pochopitelně, pro ni začaly krušné chvíle.

„Tato zpráva mě opravdu srazila na zadek. Brečela jsem asi 30 sekund, pak jsem se z toho dostala, řekla jsem si: ‚Dobře, tak co budeme dělat dál?‘ Jak to vyřešíme?“ vyprávěla ve vysílání CNN u příležitosti toho, že říjen je měsícem, ve kterém se zvyšuje povědomí o rakovině prsu. Absolvovala operaci zvanou lumpektomie, pak 30 dní ozařování.

Připomněla bezmoc, kterou pak cítila. „Jako sportovec si zvyknete na to, že když se zraníte, odpočinete, máte péči, rehabilitujete a časem to bude v pořádku. Ale to v případě rakoviny prsu neplatí. Jen doufáte, že lékaři a přístroje dělají svou práci nejlépe. Zaťukám to, byla jsem jednou z těch šťastných. Udělala jsem vše, co bylo v mých silách,“ uvedla žena, která na vrcholu žebříčku strávila dohromady 332 týdnů.

Díky úspěšné léčbě mohla dál sledovat, jak na kurtech dál válí v tu dobu už ikonická následnice Serena Williamsová a obrovská persona mužského tenisu Roger Federer. Obě světoznámé tváře se letos v rozmezí několika týdnů rozloučily se zcela výjimečnou kariérou.

Navrátilová vnímá derniéry velikána a velikánky jako „hořkosladkou“ záležitost. A vzpomněla si, jaké to bylo, když sama dávala tenisu sbohem. „Když jsem hrála poslední zápas, nevěděla jsem, že bude tím posledním. Ale pak bylo po všem. O tři dny později mi moje máma řekla, že vypadám o 10 let mladší, protože všechen stres zmizel,“ vyprávěla.

Trochu jsem na Federera žárlila

Je ráda, že Federer s Williamsovou bavili diváky po celém světě přes dvě dekády. „Buďme vděční za to, že jsme je měli možnost sledovat takovou dobu. Oba přinesli milionům lidí tolik zábavy. A měli bychom být také rádi za to, že skončili podle svých představ. Teď ještě mají velkou část života před sebou, stále mohou dělat mnoho pěkných věcí,“ poznamenala bývalá hráčka, která do Spojených států amerických emigrovala po US Open v roce 1975.

Od moderátora Dona Riddella dostala také otázku, jak je možné si i přes rivalitu vytvořit s úhlavními soupeři přátelství. Celá planeta se dojímala, jak se k sobě během Laver Cupu v Londýně – na akci, která byla pro Švýcara rozlučkou – mají Federer s Rafaelem Nadalem. Navrátilová navázala podobně dobrý vztah s někdejší sokyní Chris Evertovou.

„Navzájem se posouváte. Chris byla pro mě tím, co pro oslíka mrkev. Poháněla mě. Chtěla jsem ze sebe udělat kvalitnější tenistku. Musela jsem být lepší, abych ji porazila. Ona mi to pak zase musela oplatit. A totéž platí pro Rafu a Rogera. U toho se respektujete. Chováte k sobě vzájemnou empatii a ze všeho nejvíce milujete ten sport. Právě láska ke sportu vás spojuje, tak proč pak nebýt přáteli?“ tázala se řečnicky 65letá Navrátilová.

Přiznala, že by si s Evertovou přála zažít podobně dojemnou derniéru, jako tomu bylo v případě Federera za Nadalovy přítomnosti. „Trochu jsem žárlila, bylo to elektrizující. A Rafa složil Rogerovi obrovskou poctu. Je hezké vidět takovýto vztah.“

Tagy: