Konec roku bude nadprůměrně teplý. Ručička teploměru může atakovat až 13 stupňů

Obleva

Poslední týden letošního roku bude nadprůměrně teplý, maxima se budou držet kolem deseti stupňů Celsia. Občas zaprší, na horách mohou být srážky sněhové. Vyplývá to z předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). Stálé také platí výstraha před záplavami.

pondělí bude zataženo až oblačno. Místy zaprší na horách a v některých oblastech na severu a severovýchodě země, jinde se déšť nebo přeháňky objeví ojediněle. „Všude bude nad nulou, a to i na horách a na hřebenech hor,“ řekl ve vysílání CNN Prima NEWS meteorolog Martin Adamovský. Přes den se teploty někde vyšplhají až k 13 °C. „Pondělí bude pravděpodobně vůbec nejteplejším dnem týdne,“ dodal meteorolog. Vát bude čerstvý západní a jihozápadní vítr o síle  6 až 11 m/s, místy s nárazy až 70 km/h, během odpoledne však postupně zeslábne.

ČTĚTE TAKÉ: Povodně už hrozí na více než 160 místech v Česku. Nejhorší situace je na Ohři a Labi

Vysoké teploty a silný vítr jsou dohromady ideální podmínky k tomu, aby sníh velmi rychle tál, uvedl meteorolog. Hladiny mnoha řek a potoků v Česku proto nadále stoupají. V nadcházejících dnech by podle Adamovského mělo srážek ubývat. „Tolik jich nebude, ale teploty zůstanou stále vysoké, takže toky budou pořád na situaci reagovat,“ shrnul.

Podobné počasí zůstane v úterý. Na druhý svátek vánoční meteorologové očekávají zataženo až oblačno, během dne přechodně i polojasno. Nejvyšší denní teploty se mají pohybovat v rozmezí 7 až 11 °C. Čerstvý jihozápadní až západní vítr dosáhne rychlosti 4 až 9 m/s, místy s nárazy kolem 15 m/s, k večeru opět zeslábne.

Mraky budou na obloze převládat i ve středu. Na jihu by však mohlo být přechodně polojasno, na severu se čekají ojedinělé přeháňky. V polohách nad 800 metrů by mohlo i nasněžit. Teploty se budou přes den pohybovat mezi 3 až 7 °C, na jihu se mohou vyšplhat až k 10 °C.

Situaci ve svém kraji můžete sledovat prostřednictvím radaru:

Pozn.: K zobrazení aktuální situace rozklikněte na radaru v pravém horním rohu příslušnou kategorii. V případě bouřek místo Radar, blesky rozklikněte kategorii Déšť, bouře a následně Bouře. Na časové ose ve spodní části si pak zvolte den a hodinu, která vás zajímá.

Ve čtvrtek bude polojasno až oblačno, během dne přechodně i zataženo. Ráno by se mohly objevit mlhy. Nejvyšší teploty budou oscilovat mezi 7 až 11 °C.

V pátek se začne od severozápadu zatahovat. Nejvyšší denní teploty mají dosahovat 6 až 10 °C. Podmračené počasí vydrží i o silvestrovském víkendu, na většině území ČR se objeví občasný déšť nebo přeháňky, od středních poloh mohou být smíšené nebo sněhové.

„V prvních dvou lednových týdnech (1.1.-14.1.) se počasí bude postupně dostávat do dlouhodobého průměru,“ uvedli meteorologové. Týdenní průměry nejnižších nočních teplot se v tomto týdnu budou pohybovat kolem dvou stupňů Celsia, v dalších týdnech předpovědi postupně kolem minus dvou stupňů. Týdenní průměry nejvyšších denních teplot by pak tento týden měly být okolo osmi stupňů, v prvním lednovém týdnu kolem pěti stupňů a ve druhém a třetím lednovém týdnu okolo tří stupňů.

„Po srážkově extrémně nadprůměrném uplynulém týdnu (18.12.-24.12.) předpokládáme srážkové úhrny v příštích čtyřech týdnech předpovědi kolem dlouhodobého průměru, dodali meteorologové.

Tagy: