Feri před soudem: Nemám co skrývat. Konečně řeknu, jak to bylo, spoustu lidí to překvapí

V úterý se Obvodní soud pro Prahu 3 začne zabývat případem bývalého poslance Dominika Feriho, který je obžalován ze dvou znásilnění a jednoho pokusu o něj. Hrozí mu až desetileté vězení. Obžaloba tvrdí, že se jednoho ze skutků dopustil na tehdy sedmnáctileté dívce. Feri v rozhovoru pro CNN Prima NEWS řekl, že je na úterní jednání zcela připravený a nashromáždil důkazy o své nevině, o níž prý ani na vteřinu nepochybuje.

„Vítám, že konečně přichází samotný soud. Jsem rád, že zatím je ambice, aby byl veřejný, protože nemám co skrývat. Oceňuji, že budu moci konečně předložit svou verzi a podložit ji konkrétními důkazními návrhy. Divím se, že to trvalo tak nesmírně dlouhou dobu, ale konečně to nastalo a je to dobře,“ řekl Feri v rozhovoru pro CNN Prima NEWS s tím, že je připravený před samotným líčením odpovídat na dotazy novinářů.

ČTĚTE TAKÉ: KOMENTÁŘ: ANO se chytá do pasti. Nejde být s Babišem i bez Babiše a lákat voliče SPD i ODS

Podle něj má kauza několik vrstev. „První rovina je právní, kdy drtivá většina případů byla pravomocně odložena, což většina novinářů opomíjí. Jsou to například známé příběhy a šlágry, jako je sprcha nebo noční stolek – to je pravomocně odložené a zítra se řešit nebude,“ zdůraznil bývalý poslanec.

„Jsem rád, že budu moci konečně zmínit, jak se ty věci skutečně odehrály. Myslím si, že dost lidí bude překvapeno, co zaznívalo v médiích a jaká je míra zjištění skutkového stavu. O své nevině jsem ani na vteřinu nepochyboval,“ pokračoval.

Je to velké zadostiučinění

Hlavní líčení je kromě úterka nařízené také na čtvrtek. Ani na jedno z nich se již Feri podle svých slov nepřipravuje. „Poslouchám orchestr a vůbec se nijak nepřipravuju. Myslím si, že už mám dostatečně připravenou obhajobu a sesbírané a nashromážděné důkazy. Už se jenom těším na samotné hlavní líčení. Je to velké zadostiučinění,“ dodal.

Feriho začala policie prověřovat poté, co jej několik žen obvinilo ze sexuálního nátlaku, obtěžování a násilí. Svědectví na jaře 2021 zveřejnily weby Deník N a Alarm. Feri po zveřejnění výpovědí odmítl, že by se dopustil sexuálního násilí, omluvil se za „nevhodné“ či „nepatřičné“ chování. Následně rezignoval na poslanecký mandát a oznámil, že nebude kandidovat v podzimních volbách do Sněmovny. Skončil také v TOP 09 a stáhl se z veřejného života.

Ze znásilnění Feriho policisté obvinili loni v březnu, státní zástupkyně ho obžalovala v polovině prosince. „Obviněné osobě je obžalobou kladeno za vinu jednání popsané pod třemi skutky a kvalifikované jako dva dokonané trestné činy znásilnění a jeden pokus o trestný čin znásilnění,“ uvedl tehdy mluvčí pražského městského státního zastupitelství Aleš Cimbala.

Úterní líčení bude veřejné, předseda soudu Radek Mařík ale nevyloučil, že by na výslechy poškozených žen mohla být veřejnost z jednání vyloučena.

Na jednání bude soud vydávat vstupenky – pět jich bylo vyčleněno pro novináře, ty jsou podle Maříka již rozebrané. Dalších zhruba 20 vstupenek bude soud vydávat v úterý po otevření budovy soudu. První den hlavního líčení je podle předsedy v plánu zejména výslech obžalovaného a poškozených.

Feri už v minulosti uvedl, že je připraven prokázat svou nevinu, „tak jako ve všech již pravomocně odložených případech“. „Vítám, že po pomalu dvouletém čekání budu moci soudu předložit důkazy dokládající mou nevinu. Doposud jsem nemohl probíhající řízení veřejně jakkoliv věcně komentovat, což mělo za následek, že média byla odkázána pouze na jednostranná vyjádření. To se ale brzy změní,“ řekl v prosinci po podání obžaloby serveru Seznam Zprávy.

V souvislosti s případem se ve Sněmovně začalo debatovat o změně vymezení trestného činu znásilnění. Nynější znění zákona pojednává o donucení násilím, pohrůžkou násilí či jiné těžké újmy a o zneužití bezbrannosti oběti. Podle některých odborníků by ale definice znásilnění měla být v trestním zákoníku založena na absenci souhlasu.

Tagy: