Jablonec doma rozdrtil Žilinu. Blízko konferenční lize a prémii 75 milionů je i Plzeň

Po prvních zápasech závěrečného předkola nové Evropské konferenční ligy se zdá, že Česká republika v ní bude mít dva zástupce. Jablonec si suverénně poradil se slovenskou Žilinou, a to díky famózní úvodní pětačtyřicetiminutovce, ve které nasázel čtyři góly. Po změně stran zvládl soupeř snížit, ale na konečných 5:1 z pohledu Severočechů dal Jakub Martinec. Výhru 2:0 si do Bulharska veze Viktoria Plzeň, doma porazila CSKA Sofia.

Pod jabloneckou gólovou smršť v prvním poločase se hned dvakrát podepsal Miloš Kratochvíl, po jedné brance přidal Martin Doležal a Jakub Považanec. U dvou tref asistoval obránce Jan Krob, hattrick složený z přihrávek zkompletoval ve druhém poločase.

Jablonec ještě nikdy nepostoupil v pohárech z kvalifikace. Na podzim 2018 si zahrál skupinu Evropské ligy, do které ale prošel přímo bez nutnosti hrát předkola. Pokud by Severočeši slovenský tým vyřadili, inkasovali by za účast v hlavní fázi Evropské konferenční ligy bonus v přepočtu zhruba 75 milionů korun. Žilina si naposledy zahrála v pohárech skupinu v sezoně 2010/2011, kdy prošla do hlavní fáze Ligy mistrů. Odveta na Slovensku je na programu příští čtvrtek.

Svěřenci trenéra Rady do kvalifikace Evropské konferenční ligy přešli po vyřazení ve 3. předkole Evropské ligy se Celticem Glasgow (porážky 2:4 doma a 0:3 venku).

Žilina měla loni v souvislosti s koronavirovou krizí finanční problémy a vyhlásila likvidaci. Kvůli tomu se zbavila drahých hráčů a nyní sází na mladíky. Věkový průměr soupisky je necelých 21 let. Navzdory tomu přešla přes tři předkola Evropské konferenční ligy.

„Šošoni“ postupně vyřadili Dila Gori, Apollon Limassol a Tobol Kostanaj.

Proti Jablonci se však od začátku projevil velký rozdíl mezi oběma týmy. Domácí v 10. minutě otevřeli skóre. Houskův centr do vápna Pilař hlavou sklepl na Kratochvíla, který propálil brankáře Petráše. Ve 22. minutě přidal Kratochvíl druhý zásah, když Krobův pas na bližší tyč usměrnil do sítě.

Jablonečtí pokračovali v aktivní hře. Pilařova přízemní střela skončila těsně vedle. Agilní domácí záložník ve 32. minutě hlavou trefil Kiwiora do ruky, rozhodčí Kehlet ale protesty jabloneckých hráčů nevyslyšel a penaltu nenařídil. V další šanci Pilař o chvíli později vypálil před šestnáctkou mimo tři tyče.

Přesto domácí do konce úvodního dějství ještě dvakrát udeřili. Ve 41. minutě po Holíkově přihrávce kapitán Doležal prostřelil hostujícího gólmana. Mimořádně povedený první poločas korunoval další trefou v nastavení i díky Minárikově teči slovenský záložník Považanec.

Deset minut po přestávce Petráš vytáhl Kratochvílovu střelu zpoza vápna. Střelou z dálky se potom neprosadil ani Houska. Na opačné straně Rusnákův pokus minul branku.

V 65. minutě Pilař zpětnou přihrávkou našel Kratochvíla, jehož pohotové zakončení skončilo těsně vedle. O 10 minut později snížil prudkou ranou z šestnáctky Jibril. Doležal ani Čvančara následně čtyřbrankový náskok domácím nevrátili, ale Martinec hlavou po rohovém kopu už ano.

Jablonec zvítězil po pěti soutěžních zápasech a doma v pohárech triumfoval po osmi utkáních.

Plzeň skolila CSKA bez větších problémů

Viktorii v 11. minutě poslal do vedení Milan Havel a v 72. minutě přidal pojistku Jhon Mosquera. Oba se trefili v evropských pohárech poprvé. Svěřenci trenéra Michala Bílka v aktuální sezoně vyhráli osmý z devíti soutěžních zápasů.

V plzeňské sestavě chyběl zraněný nejlepší střelec Beauguel, kterého v útoku nahradil Chorý. Ve středu obrany dostali přednost Kaša s Pernicou a Brabec začal na lavičce. Od začátku nastoupil i křídelník Ba Loua, který po dvojzápase s CSKA odejde do Poznaně. Ze zdravotních důvodů nemohli hrát ani kapitán a stoper Hejda či záložník Čermák.

Domácí od začátku diktovali hru, soupeře k ničemu nepouštěli a v 11. minutě otevřeli skóre. Janošek obloučkem vyslal do šance Řezníka, který sice nepřekonal brankáře Busatta, ale volný Havel už z dorážky nezaváhal.

O chvíli později Janošek z dálky přestřelil. Na druhé straně v 17. minutě Wildshut po individuální akci trefil tyčku. Plzeňští v závěru měli nad Sofií převahu, ale až na několik závarů si větší šanci nevytvořili.

V podobném duchu pokračoval i druhý poločas. Slibný protiútok nedotáhl Šulc a poté 6 859 diváků (z povolené kapacity 7 000, pozn. red.) na plzeňském stadionu dlouho čekalo na zajímavější akci.

Fanoušci Viktorie se dočkali v 72. minutě a hned mohli oslavit druhý gól. Řezník poslal míč do šestnáctky, Buchovu střelu vyrazil Busatto přesně k Mosquerovi a kolumbijský křídelník snadno zakončil do odkryté branky.

O chvíli později Mosquera napálil břevno a v nastaveném čase ještě Hybšův přímý kop zlikvidoval brankář CSKA. Západočeši v evropských pohárech protáhli domácí sérii bez porážky na osm utkání.

Vítěz play-off dostane za postup do hlavní fáze Evropské konferenční ligy od UEFA téměř 75 milionů korun, Plzeň v minulých dvou sezonách ve skupině evropských pohárů chyběla.

Tagy:
Bulharsko FC Viktoria Plzeň Jhon Mosquera fotbal Česko sport FK Jablonec MŠK Žilina Žilina FK Baumit Jablonec CSKA Sofia Milan Havel Evropská konferenční liga Jakub Považanec Miloš Kratochvíl Martin Doležal Jakub Martinec Jan Krob sportovní soutěž CSKA