Kontroly na hranicích se Slovenskem budou nadále pokračovat. Potvrdila to vláda

Vláda na svém středečním jednání potvrdila prodloužení hraničních kontrol se Slovenskem nejméně do 3. ledna. Na tiskové konferenci po jednání kabinetu to potvrdil ministr vnitra Vít Rakušan (STAN). Česko se tak snaží zabránit nelegální migraci přes své území. Ministr vnitra již minulý týden řekl, že bude pravděpodobně navrhovat, aby namátkové kontroly neskončily o půlnoci ze středy na čtvrtek.

Problém migrace je podle vicepremiéra nutný řešit mezinárodně. V pondělí se tak z české iniciativy uskuteční v Maďarsku jednání zemí V4 o migraci. Dorazí i ministři vnitra Německa a Rakouska, uvedl Rakušan na tiskové konferenci.

ČTĚTE TAKÉ: Hádka o Izrael: Na tyhle kecy nejsem zvědav, vpálil Vondra Davidovi. Zvažoval odchod z debaty

Policie od říjnového spuštění kontrol na hranici se Slovenskem zkontrolovala téměř 400 000 lidí, řekl Rakušan. Odhalila 1 167 migrantů a 56 převaděčů.

Česko v koordinaci s Polskem spustilo namátkové kontroly na hranicích se Slovenskem 4. října, původně na deset dní. Ministři další prodlužování současných kontrol zdůvodňují kroky okolních zemí.

Kontroly se na česko-slovenské hranici opakují po roce, loni je kvůli přílivu migrantů ČR zřídila koncem září a trvaly do začátku února. České úřady zdůrazňují, že situace je letos výrazně lepší než před rokem a namátkové kontroly jsou především prevencí kvůli tomu, aby se po obdobných krocích okolních států migrační toky nepřesunuly do Česka.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Finsko kvůli migrantům zavírá hranice s Ruskem

Tagy:
Slovensko Polsko vláda Česko kontroly na hranicích