Kopal do opilého muže a šlapal mu po hlavě. Policisté obvinili strážníka z Lipníku

Strážníci na záznamu, na kterém jeden z nich kope do opilého muže.

Strážník po incidentu v Lipníku skončil

Přerovští kriminalisté obvinili šedesátiletého muže z Lipníku nad Bečvou na Přerovsku ze zneužití pravomoci úřední osoby, když jako strážník letos v únoru během zákroku fyzicky napadl ležícího opilého muže. Hrozí mu až deset let vězení.

Incident se odehrál 11. února v lokalitě, kterou obyvatelé města nazývají „krmítko“. Lidé se tu scházejí a popíjejí. Dvojice městských strážníků zasahovala u opilého muže, jeden z policistů do něj přitom kopal a šlapal mu po hlavě. Opilý muž se předtím po strážnících ohnal nohou. Celou roztržku zachytili svědci na mobilní telefon, záznam pak koloval po sociálních sítích. Zaznívá na něm také řada vulgarismů.

ČTĚTE TAKÉ: Strážníci v Lipníku kopající do opilce? Autor videa Honza se zlobí. Jasno má i starosta

„Obviněný muž se měl protiprávního jednání dopustit 11. února 2023 jako strážník městské policie při zákroku proti čtyřiapadesátiletému muži na náměstí v Lipníku nad Bečvou. Obviněnému muži, který je stíhán na svobodě, hrozí trest odnětí svobody na tři léta až deset let,“ uvedl mluvčí policie Libor Hejtman.

Chování strážníků odsoudilo vedení města. „Způsob zákroku městských strážníků nebyl správný a profesionální a byl také naprosto nepochopitelně provázen vulgárními výroky,“ uvedli jeho zástupci. Incident zavrhnul také šéf městské policie Pavel Maloch. V současnosti obviněný strážník byl krátce po incidentu propuštěn ze služby. Důvodem rozvázání pracovního poměru byl podle Malocha fakt, že strážník odmítl test na alkohol.

Druhý ze strážníků obviněn není, potvrdil mluvčí Hejtman. Zároveň zůstal nadále ve službě. Podle Malocha u něj policie nepřišla na žádný trestý čin ani přestupkové jednání. Vyhodnotila ho jako svědka. „Drobné náznaky z jeho strany byly vyhodnoceny jako přirozená reakce, z jeho strany se nic nestalo. Jde o kvalitního strážníka a u městské policie pracuje i nadále,“ upřesnil vrchní strážník.

Opilý muž měl podle informací ČTK přes tři promile alkoholu a byl převezen na záchytnou stanici. Maloch uvedl, že muž při incidentu zraněn nebyl. Před odvozem jej prohlédl lékař.

Tagy: