Korčok exkluzivně: Jsem vysvlečen donaha. Slovensko ztratilo dech, stagnujeme a mladí utíkají

Podle kandidáta na post slovenského prezidenta Ivana Korčoka může být ohrožena rovnováha moci v jeho zemi. Řekl to v pořadu 360° na CNN Prima NEWS. Obává se, aby „jedny mocenské ruce nespravovaly Slovensko ze třech ústavních institucí – z pozice premiéra, předsedy národní rady a v budoucnu i hlavy státu“.

Své zemi hodlá Korčok nabídnout rovnováhu. „Dále chci pomoci Slovensku, aby se uchýlilo zpět na dobrou cestu,“ uvedl a promluvil o mladých lidech. „Bez ohledu na to, zda jsou to voliči vládní koalice či opozice, tak je trápí jedna věc, tedy že naše krajina ztratila dech, stagnuje, má obrovský modernizační dluh, velká část mladé populace uvažuje o tom, že po skončení střední školy odejde. A to není dobrý vývoj,“ podotkl.

ČTĚTE TAKÉ: Kdo bude nástupcem Čaputové? Slovensko čekají prezidentské volby, favorit váhá

Právě výzvy, kterým jeho země čelí, ho prý motivují k boji o úřad prezidenta. „Chci reprezentovat to, co je pro Slovensko nejdůležitější – věrnost a oddanost demokratickým hodnotám, právnímu státu a spravedlnosti,“ sdělil.

Podle Korčoka se o budoucím prezidentovi rozhodne až ve druhém kole: „Je třeba mít nohy pevně na zemi. Spolu s Peterem Pellegrinim v průzkumech vedeme, ale je velmi důležité, abych do toho dal maximum a výsledek z prvního kola byl co nejlepší. Vyhrát chci ale až v tom druhém.“

Boj v zákulisí

Na internetu se v lednu začaly šířit falešné dokumenty, které Korčoka spojovaly s někdejší československou státní bezpečností. On sám tvrdí, že chce vést čistou kampaň a nikoho nepoškodit. „Považuji za obrovskou tragédii, že protistrana nemá žádné zábrany. Mě to ale nedemotivuje, protože vím, že pravda je na mojí straně. Obrazně řečeno jsem vysvlečen donaha před celou slovenskou společností a mám víru, že tomu, co se tu šíří, neuvěří,“ zadoufal.

O vítězi podle Korčoka rozhodne upřímnost. „Budu hovořit o tom, kde se naše politika nachází. Zdá se mi, že jsme si přestali říkat pravdu. Já ji ale chci říkat, chci mluvit o tom, že máme problémy. To je základ, od kterého je třeba zemi začít opravovat,“ zdůraznil.

Letošní prezidentské volby jsou podle jeho slov zásadní, protože Slovensko a celý svět čelí mnoha výzvám a nejistotám. „Mám pocit, že hlava státu může zemi pomoci se semknout v této složité situaci,“ nastínil.

Pokud by byl zvolen prezidentem, Korčok plánuje pokračovat v osobním setkávání s obyvateli a zůstává oddán svým proevropským hodnotám, které vidí jako základní prvek slovenské identity ve světě.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: O míru by se mělo jednat na Slovensku, říká kandidát na prezidenta Pellegrini. Válku vidíme realisticky

Tagy:
Slovensko Peter Pellegrini kandidát na prezidenta Ivan Korčok 360° politika volby prezidentské volby vláda