Kdo bude nástupcem Čaputové? Slovensko čekají prezidentské volby, favorit váhá

Peter Pellegrini a Ivan Korčok jsou hlavními favority slovenských prezidentských voleb.

Volební debata na Slovensku

Slovensko má za sebou parlamentní volby, další jsou za dveřmi. Na jaře příštího roku se budou konat prezidentské. Současná hlava státu Zuzana Čaputová se rozhodla mandát neobhajovat. Kdo bude novým slovenským prezidentem?

Termín prezidentských voleb ještě není vyhlášený, ale průzkumy už naznačují favority. Paradoxem je, že ten, o němž se spekuluje jako o předpokládaném vítězi, doposud nepotvrdil, že do voleb půjde. Řeč je o nynějším předsedovi Národní rady, expremiérovi a lídrovi koaliční strany Hlas-SD Peteru Pellegrinimu. Průzkumy předpovídají, že by dokázal porazit kteréhokoliv ze zbývajících aspirantů na prezidentskou funkci.

ČTĚTE TAKÉ: Hanba ve slovenském parlamentu: Tento strýc je lhář, hřímal před dětmi Matovič o Pellegrinim

Pellegrini přitom svoji kandidaturu na rozdíl od jiných ještě neoznámil. Definitivně se prý rozhodne až po Novém roce. „Přes Vánoce chci mít čas si o tomto zásadním rozhodnutí popřemýšlet a po Novém roce oznámím rozhodnutí,“ cituje šéfa Národní rady TV JOJ.

Podporu by nalezl nejen ve své vlastní straně, ale i u premiéra Roberta Fica. Ten pro televizi TA3 řekl, že on sám tentokrát o post prezidenta usilovat nebude, jak učinil v roce 2014. Jeho Směr-SD by podpořil právě Pellegriniho, pokud se rozhodne kandidovat. „Je třeba si vážit podpory nejsilnější strany,“ reagoval Pellegrini.

Kuriózní je, že s jeho případnou kandidaturou nesouzní poslední člen vládní koalice – předseda Slovenské národní strany (SNS) Andrej Danko. Ten se dokonce nechal slyšet pro TV Markíza, že Pellegriniho přesun z Národní rady do Grassalkovičova paláce by mohl koalici ohrozit.

Prapor Čaputové zvedá diplomat

Média a komentátoři zatím predikují, že největším soupeřem pro Pellegriniho bude bývalý ministr zahraničí a někdejší velvyslanec Slovenska v USA Ivan Korčok. Ten už svoji kandidaturu jasně deklaroval a začal sbírat podpisy, protože jde do klání jako občanský kandidát navzdory tomu, že je spjat s politickou stranou Svoboda a Solidarita (SASKA). Ta ho do voleb podporuje, stejně tak nejsilnější opoziční strana Progresivní Slovensko (PS).

„Je to zkušený diplomat, skutečný vlastenec a jako jediný má šanci Pellegriniho v souboji o post prezidenta porazit,“ komentoval podporu Korčokovi předseda PS Michal Šimečka. Vzhledem k tomu, že z této strany vzešla i prezidentka Zuzana Čaputová, lze Korčoka označit za kandidáta, který by měl k nynější hlavě státu nejblíže.

Samotný Korčok zároveň kritizuje Pellegriniho, že se se svojí kandidaturou stále nerozhoupal, ačkoliv mu průzkumy přejí. Navíc má za to, že Pellegrini může ze své pozice předsedy Národní rady zneužívat svého postavení. „Termín voleb je nadále neznámý. Mají se uskutečnit někdy na jaře, má o nich rozhodnout právě Peter Pellegrini,“ uvedl před časem Korčok. Na sociální síti X pak kritizoval šéfa Hlasu, že si zároveň může dělat předvolební kampaň díky televizním projevům coby předseda Národní rady.

Do hry vstupují další kandidáti

Dalším kandidátem, který chce usilovat o funkci slovenského prezidenta, je exministr spravedlnosti a bývalý předseda Nejvyššího soudu SR Štefan Harabin. Ten kandidoval již před pěti lety a skončil třetí se zhruba 14 procenty.

Harabin se v současné době velmi často vyjadřuje proti Ukrajině a naopak hájí ruskou invazi. Nedávno se opřel i do Česka a prezidenta Petra Pavla. Kvůli tomu, že má hlava státu dlouhou armádní minulost, Harabin tvrdí, že „se Česko stává vojenskou diktaturou“. O jeho výrocích jsme psali například zde.

Kandidaturu oznámil také další bývalý ministr zahraničí a diplomat Ján Kubiš, který už začal sbírat podpisy pro kandidaturu. O mandát chtějí usilovat také zakladatelka Iniciativy za vymazané rodiče Beáta Janočková a lídr uskupení Aliance, které reprezentuje maďarskou menšinu na Slovensku, Krisztián Forró. O kandidatuře uvažuje dnes už bývalý policejní prezident Štefan Hamran, který skončil kvůli tomu, že byl trnem v oku vládnoucí koalici Roberta Fica.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Tisíce Slováků vyšly protestovat proti Robertu Ficovi

Tagy:
Slovensko prezidentské volby volby Peter Pellegrini Zuzana Čaputová Progresívne Slovensko Ivan Korčok hlava státu Štefan Harabin Národní rada Slovenské republiky