Korecký: Jíme chleba a od sousedů cítíme kachnu. Poměřujme se s nimi, ne s Ukrajinou

Komentátor MF DNES Miroslav Korecký

K VĚCI 11.12.2023

Předseda vlády Petr Fiala (ODS) by se měl přestat poměřovat se zeměmi, kde jsou na tom mnohem hůř, a podívat se na evropské sousedy, prohlásil komentátor Miroslav Korecký v pořadu K věci na CNN Prima NEWS. Reagoval na Fialovo vyjádření na sociální síti X, kde uvedl, že v zemi panuje „blbá nálada, když se však porovnáme s jinými, tolik důvodů ke skepsi a naštvanosti nemáme“.

Podle komentátora poměřuje premiér Česko se zeměmi, které jsou na tom dramaticky hůř. „Nemůžeme se dívat na Ukrajinu, Súdán, Gazu. My se musíme dívat na Evropu, na naše sousedy,“ uvedl Korecký. „Je to asi, jako když v neděli obědváte chleba s máslem a říkáte své rodině: „Taky bychom nemuseli obědvat nic.“ A oknem cítíte od souseda kachnu,“ glosoval dál.

ČTĚTE TAKÉ: Za vánočním cukrovím do Polska. O kolik vás vyjdou suroviny za hranicemi levněji?

Ve výčtu úspěchů Česka Fiala zmínil například jednu z nejnižších nezaměstnaností. „To je jediný ukazatel, který hraje pro nás. Naopak nám ale trochu podvazuje průmysl a ekonomický výkon,“ doplnil Korecký.

Komentátor prý chápe, že chce premiér odvrátit sociální nepokoje a snaží se zvyšovat volební preference své strany. Tvrdit občanům, jak si žijí dobře, je však podle něj neudržitelné. „Lidi přece vidí denně ve zpravodajství a všude srovnání se světem, s Evropou, a Česko z toho skutečně vychází velmi špatně,“ dodal Korecký.

Fiala tvrdí, že „blbá nálada“ Čechů přetrvává s mírnými přestávkami delší dobu. „Vytváříme si ji třeba i nenávistnými komentáři na sociálních sítích. Jejím zdrojem je pesimismus a nedůvěra. Blbá nálada je nakažlivá a otravuje svět kolem nás,“ napsal. Skepse podle předsedy vlády žádný problém nevyřeší. „Je jenom na nás, jestli chceme mít „blbou náladu” další desetiletí, nebo jestli chceme naši zemi měnit k lepšímu.“

Korecký uznal, že v současné době by to měla těžké každá vláda. Zároveň však podle něj zahraničí politici dokazují, že se situace dá zvládat. „V různých ukazatelích – ať je to HDP, kupní síla, životní úroveň domácností – pořád slyšíme, že jsme poslední. V tomto jsme druzí nejhorší, v tomto čtvrtí. Jsou to skutečně nepříjemné zprávy, které tu blbou náladu dost přiživují,“ zmínil.

Celý rozhovor s politickým komentátorem Miroslavem Koreckým si můžete pustit ve videu v úvodu článku.

Tagy: