Valeš: Fiala byl rytíř ODS, nyní je jejím hrobařem. Ve srovnání s příštím rokem máme idylku

Politolog Lukáš Valeš

PARTIE TEREZIE TOMÁNKOVÉ 3.12.2023

Petr Fiala (ODS) byl v minulosti rytíř ODS, nyní se stane jejím hrobařem. V pořadu Partie Plus na CNN Prima NEWS to řekl politolog Lukáš Valeš. S kolegou politologem Lukášem Jelínkem probírali možnost koalice mezi ODS a hnutím ANO v dalším volebním období. Jelínek je přesvědčený, že by pro nejsilnější opoziční stranu bylo jednodušší spolupracovat s občanskými demokraty než s SPD.

Za dlouhodobým propadem preferencí ODS vidí Valeš deziluzi většiny původních voličů. „Místo škrtání na straně provozních výdajů státu budou mít majitelé podniků, kteří vládu podporovali, nejdražší energie v rámci EU. Zdá se, že kabinetu to přitom nijak nevadí,“ kritizoval koalici.

ČTĚTE TAKÉ: Pokud nebude fungovat ekonomika, demokracie to nepřežije, varuje ministr Blažek

Další propad preferencí vládní strany je tak podle Valeše nevyhnutelný. „V minulosti získali občanští demokraté pouhých 7,7 procenta hlasů. Právě tehdy byl Fiala za rytíře, který vytáhnul princeznu ODS zpátky ke hranici 14 procent. Nyní se však zdá, že se stane jejím hrobařem a dovede stranu k historicky nejhoršímu výsledku,“ řekl.

„Místo škrtání na straně provozních výdajů státu budou mít majitelé podniků, kteří vládu podporovali, nejdražší energie v rámci EU. Zdá se, že kabinetu to přitom nijak nevadí,“ opřel se politolog do koalice.

Valešovi na celé situaci nejvíce vadí výrazný hospodářský pokles. „Ač se v letošním roce objevilo mnoho komplikací, byl ve srovnání s tím, co nás čeká příští rok, ještě selankou,“ zdůraznil Valeš v pořadu Partie Plus a dodal, že neblahý vývoj bude souviset s nabíháním změn konsolidačního balíčku.

Výhodná spolupráce ANO s ODS

Volební průzkumy favoritizují hnutí ANO, přičemž se spekuluje i o vzniku koalice ANO s ODS. Takový scénář by se podle Jelínka hodil hnutí do karet.  „Bylo by pro ně mnohem jednodušší spolupracovat s občanskými demokraty než s SPD. I proto se snaží šéf hnutí Andrej Babiš vysílat příznivé pozitivní signály k některým regionálním politikům ODS či těm, kteří jsou na mediální scéně vnímáni jako stranická menšina,“ je přesvědčen politolog.

Babiš se prý také snaží získat na svou stranu i sympatizanty SPD či radikální pravice. „Z dnešního hlediska je však pochopitelné, že se k sobě obě strany nebudou hlásit, protože stojí na opačných stranách barikády. Jenže volby mohou tento vzájemný postoj změnit. Varianta koaliční spolupráce či vytvoření společně sestavené vlády je dle mého mínění reálná,“ shrnul Jelínek.

Valeš však upozornil na to, že takový scénář by z politologického hlediska nebyl „úplně čistý“. „Nejspíš bychom opět v hojné míře slyšeli o podvodech na voličích. Spolupráce by se blížila opoziční smlouvě, možná by ji i překonala. Ideologicky by domluva s SPD byla rozumnější. Nemusí jít rovnou o koalici, ale o menšinovou vládu s podporou právě SPD,“ myslí si.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Vláda pustí peníze, až když někdo zatlačí. Prostředky v kase má, shodli se odborníci

Tagy: