Korecký: Odmítnutí Kalouska je parodií na demokracii. Nuly prosazují nuly, dodal Balšínek

Šéfredaktor týdeníku Echo Dalibor Balšínek a komentátor MF Dnes Miroslav Korecký

360° 14.12.2023

Situace ohledně odmítnutí Miroslava Kalouska na kandidátce do europarlamentu ze strany TOP 09 je parodií na politiku a demokracii. Poznamenal to komentátor MF Dnes Miroslav Korecký v pořadu 360° na CNN Prima NEWS. Podle šéfredaktora týdeníku Echo Dalibora Balšínka se TOP 09 i její předsedkyně Markéta Pekarová Adamová bojí silných osobností. „Nuly prosazují nuly,“ glosoval postoj strany, kterou Kalousek spoluzakládal.

Neumožnit Kalouskovi účast na kandidátce TOP 09 je podle Balšínka „popřením politiky“. Problém podle něj představovalo samotné obnovení koalice Spolu do eurovoleb kvůli odlišným postojům jejích členů. „Druhý problém je, že Alexandr Vondra i Petr Fiala varovali, že Kalousek by mohl ten projekt ohrozit. Konečné rozhodnutí ukázalo, že oni nechtějí dát na kandidátku ty lidi, kteří by udělali dobrý výsledek, to je samozřejmé popření politiky. To, co demonstrovalo vedení TOP 09 a ODS, je obava ze silných lídrů. Nuly prosazují nuly,“ pronesl.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Nedělal jsem si iluze, rozhodnutí přijímám, říká Kalousek. Pekarová by ho ráda viděla v Senátu

„Je to ukázka, jak tady funguje politika. Kdo příliš vyčnívá, kdo je osobnost, ten nemá šanci. Ty nuly ho prostě mezi sebe nepustí, protože by je zastínil, a to se prostě neodpouští,“ přitakal Korecký Balšínkovi.

Podle Koreckého „nikdo nechce dělat reálnou politiku a vítězí politikaření“. Že bude tato osobnost TOP 09 navzdory podpoře většiny krajských organizací odmítnuta, je podle něj parodií na demokracii. „Lidé, kteří jsou více či méně navázaní na současnou vládu a jsou na ní často existenčně závislí, ho vyloučí, protože je moc výrazný? Zakáží možná jedinému výraznému člověku TOP 09 v této chvíli, aby kandidoval. To je naprosto bizarní,“ dodal.

Předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová se podle Balšínka v souvislosti s možnou Kalouskovou kandidaturou bála o vlastní pozici. „Evidentně se bojí silných osobností. Dá se to interpretovat jednoznačně jako její obavy, že by ztratila pozici ve straně a výrazně by ji to oslabilo. Oni hrají na jistotu a myslím, že na to doplatí,“ zdůraznil.

K TÉMATU: Vedení TOP 09 odmítlo Kalouska na evropské kandidátce. Hrozil rozpad koalice Spolu

Tagy: