Koronavirus zpomalil život na vesnicích. Většina tradičních akcí se nekonala

Pandemie zpomalila život na vesnici

Život na vesnicích covid zpomalil

I život na vesnicích covid přinejmenším zpomalil. Reportér CNN Prima NEWS se v úterý vydal do Havraně a Vtelna u Mostu, kde to ještě před příchodem pandemie společensky žilo. V posledních dvou letech ale koronavirus zmařil většinu akcí, které dělaly tamním obyvatelům radost.

Dny dětí, plesy i masopust –⁠ to je výčet několika oblíbených akcí, o kterých si obyvatelé Vtelna u Mostu v posledních dvou letech mohli nechat jen zdát. „Podařilo se nám zachovat pouť v září. Protože září bylo mezi vlnami,“ řekl Jan Korba, předseda spolku Vtelno žije.

Ročně ze zhruba čtyř akcí ve Vtelně zbyla jen jedna a místním lidem chybí vyžití. „Doufám, že se to v brzké době zase vrátí,“ řekla jedna z obyvatelek. „Člověk nemá kontakty, protože si každý říká, tam radši nejdu nebo něco chytím,“ dodala další. „Chybí mi akce a hlavně mi chybí masopust, který už dlouho nebyl hlavně kvůli covidu,“ uvedl další místní.

Zda se místnímu spolku letos po dvouleté pauze podaří masopust uspořádat, zatím zůstává otázkou. „Máme termín, ale zatím nevíme, jak to všecko dopadne,“ popsal Korba.

Podobné je to i v Havrani, kde místní také museli oželet většinu akcí. Nejvíce jim prý chybí pálení čarodějnic. „Protože jsme chtěli, aby aspoň děti měly trošku nějaké vyžití, dělali jsme dvakrát za sebou místo oslavy dne dětí ukončení prázdnin,“ řekla starostka Zdeňka Smetanová. Zdejším obyvatelům nezbývá než věřit, že se vše brzy vrátí do starých kolejí a znovu si budou moci užívat akcí, na které byli zvyklí před pandemií.

Tagy: