Zemědělci na protest zapálili kupu slámy. Nelíbí se jim vládní změny v dotacích

Protestující na místě zapálili kupu slámy.

Zemědělci protestují

Zemědělci ve čtvrtek nedaleko Jesenice u Prahy protestovali proti změnám v nastavení dotací. Akce se zúčastnilo pět desítek lidí, velkou část tvořili novináři. Protestující na místě zapálili kupu slámy, kolem také projelo přes 30 troubících traktorů. K podobným akcím došlo i na dalších místech v ČR. Zástupci zemědělských organizací tím chtějí vyzvat vládu k jednání. Ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL) kritikům vzkázal, že u něj mají dveře otevřené.

„Nechceme zemědělce rozdělovat na malé a velké,“ prohlásil prezident Agrární komory ČR Jan Doležal. Happening, který se konal v polích u silnice mezi Vestcem a Hodkovicemi, byl součástí čtvrtečních protestů pořádaných i na dalších místech po celé republice.

Pálení slámy, jež začalo pět minut po dvanácté, mělo symbolizovat rychlost, s níž vláda může nyní ovlivnit české zemědělství na mnoho let. Předseda Zemědělského svazu Martin Pýcha uvedl, že po českých silnicích ve čtvrtek jezdí stovky, možná více než tisíc traktorů a další zemědělské techniky. „Stále vyzýváme vládu, aby s námi jednala,“ dodal.

Šéf resortu zemědělství Nekula se k protestům vyjádřil následovně: „Dnešní demonstraci vnímám jako určitou formu komunikace a vyjednávání. Jak jsem ale již řekl, zemědělci u mě mají dveře otevřené. Zítra máme se všemi svolanou pracovní skupinu, kde důkladně vysvětlíme klíčové souvislosti a úpravy strategického plánu.“

Nekula nehodlá ustupovat nátlaku

Změny v dotační politice podle zemědělských organizací nespravedlivě zvýhodňují malé zemědělce. Nekula už ve středu uvedl, že nikomu neupírá právo demonstrovat, odmítá ale ustupovat nátlaku. Podle viceprezidenta Agrární komory Václava Hlaváčka by měl premiér Petr Fiala (ODS) „vzít rozum do hrsti“ a sednout si s prezidentem Agrární komory k jednacímu stolu.

Na změně dotačních pravidel pro léta 2023 až 2027 se minulý týden shodli zástupci vládní pětikoalice. Ministerstvo zemědělství původně počítalo s určením maximální výše dotace velkým zemědělským podnikům. Nakonec od toho ustoupilo, zvýšilo ale podíl peněz určených pro menší zemědělce.

Rovněž omezilo maximální výši investičních dotací ze 150 na 30 milionů korun. Zástupci zemědělských organizací se změnami nesouhlasí.

Tagy: