Koten: Místo školníka přijede hodinový manžel? Nechceme nikoho propouštět, řekl Zdechovský

Radek Koten a Tomáš Zdechovský

360° 22.11.2023

Vláda je arogantní, zaváděná opatření povedou ke zhoršení výuky na školách. V pořadu 360° na CNN Prima NEWS to řekl člen sněmovního výboru pro bezpečnost Radek Koten (SPD). Reagoval na to, že kabinet chce propustit tisíce nepedagogických pracovníků. Místo školníků se budou volat hodinoví manželé a děti budou obědvat prostřednictvím rozvážkové služby, glosoval situaci poslanec.

V pondělí 27. listopadu se více než 2 000 škol zapojí do výstražné stávky. Protestovat tím chtějí mimo jiné proti propouštění nepedagogických pracovníků. „V této situaci chtějí redukovat, když jsou ti pracovníci už na minimální mzdě. To je podle mě nechutné,“ komentoval Koten situaci.

ČTĚTE TAKÉ: MAPA: Seznam škol zapojených do stávky se plní. Podívejte se, jak to bude v pondělí u vás

Podle něj by byl současný kabinet nejradši, kdyby žádná stávka nebyla. „Ty předchozí demonstrace, například na Václavském náměstí, vláda vůbec nerespektovala. Ale u učitelů a lékařů a dalších to už říkat nemůže,“ dodal Koten. Opatření podle něj povedou ke zhoršení výuky na školách. Když se propustí kuchaři a kuchařky, budou dětem vozit rozvážkovou službou fastfood, polemizoval. „A bude se objednávat hodinový manžel, nebo jak? Nedokážu si to představit,“ doplnil.

Europoslanec Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL) ke stávce řekl, že jde o krajní řešení. „Mám za sebou rozvod a tam se říká, že chyba je na jedné straně. Ta je ale vždy na obou stranách. Měli by si radši sednout ke stolu a vyřešit to,“ radí Zdechovský s tím, že je lepší diskutovat.

Tvrdí, že vláda nikoho propouštět nechce. „Měli bychom se podívat na české školství. Ti lidé si tam hned najdou práci, na trhu je jich nedostatek,“ řekl europoslanec a dodal, že především jde o princip. „Vláda a opozice by se měly domluvit, kam chce české školství směřovat. Chce to zklidnit atmosféru, aby lidé neměli strach, že ztratí práci,“ vysvětil Zdechovský.

Tagy: